Otkriveno kako nastaje leukemija

leukemija1

Istraživači iz Cambridgea su ustanovili kako miševima koji razviju agresivni oblik leukemije, sličan akutnoj limfoblastnoj leukemiji kod ljudi, nedostaju dva ključna gena.

Oni stvaraju proteine koji djeluju kao ugušivači, tj. neutraliziraju skupinu prenositelj poruka rasta stanica. Bez proteina ugušivača, prenositelji poruka nastavljaju sa svojim poslom bez ikakve kontrole, što daje stanicama zeleno svjetlo da se šire.

Akutna limfoblastna leukemija je rak koji pogađa bijela krvna zrnca – limfocite. Ona nastupi kada koštana srž stvara previše limfocita.

U ovom se slučaju radi o proteinu Notch1, bitnom za razvoj vrste bijelih krvnih zrnaca. Bez ugušivača, stvaraju se veće količine ovog proteina nego što su zapravo potrebne za normalni rast stanica, što dovodi do leukemije.

"Ovo je potpuno novi mehanizam za kontrolu normalnog razvoja T stanica, koji može uzrokovati leukemiju ako je nepravilan", objasnio je dr. Martin Turner, jedan od autora studije.

Bitan korak je stvarati prenositelje poruke određenom brzinom – prebrzo ili presporo stvaranje može dovesti do bolesti, kao što je rak. Manipuliranje kontrolom i uništenjem ovih prenositelja poruka rasta može biti korisna strategija pri razvoju protukancerogenih supstanci ili terapija za liječenje ljudske leukemije, smatraju stručnjaci, ohrabreni ovim rezultatima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!