Zdravlje

Zdravlje

Ova specifična promjena na noktu mogla bi otkrivati melanom – ne ignorirajte

Shutterstock

Vjerojatno bi svatko pomislio da se o nešto lupio noktom kada na njemu vidi crnu crtu, ali uzrok može biti puno opasniji.

Kada se spomene melanom, vjerojatno svi pomisle kako se treba pregledati od glave do pete da bi se možda pronašao madež koji je čudnog izgleda. No jeste li znali da i nokti mogu otkriti melanom?

Stručnjak za manikure Jean Skinner ima iskustva s ovom pojavom pa prepričava kako je klijentica došla na manikuru i na noktu je imala crnu vertikalnu liniju. „Napomenula je kako treba dovoljno taman lak da prekrije tu crtu“, dodaje. U drugim su salonima pretpostavili da se radi o udarcu, manjku kalcija ili čak i žulju. Skinner se zabrinuo i odmah rekao klijentici da bi to mogao biti simptom melanoma.

Melanom nokta

Melanom nokta nije čest i pripada u akrolentiginozne oblike melanoma. Ovaj rjeđi oblik melanoma može izgledati kao tamna mrlja pod noktom koja raste i ne prolazi ili kao kvržica pod noktom. Što točno potiče nastanak ove rjeđe vrste melanoma niti je točno utvrđeno, ali je do sada utvrđeno u pacijentica koje su koristile UV lampe u svrhu geliranja noktiju.

Stručnjaci otkrivaju 20 jednostavnih navika koje će vam pomoći da živite dulje i ostanete zdravi

Na žalost, Skinner je pogodio o čemu se radi i prognoze nisu bile dobre, a klijentica se javila kako joj je dijagnosticiran agresivni melanom koji se proširio na limfne čvorove.
Crna linija nije jedini simptom koji može otkriti melanom, mogu se javiti krv, lom nokta, tamna koža oko nokta…

Sami možete raditi samo preglede cijelog tijela kako biste na vrijeme mogli uočiti bilo kakve promjene koje bi mogle otkrivati. Prema podacima Američke asocijacije dermatologa kod jednog od 5 Amerikanaca će se jednom u životu razviti melanom.

Ako primijetite bilo kakve promjene, obratite se svom dermatologu, bilo d se radi o nepravilnim rubovima madeža, asimetriji, promjeni boje i ako im je promjer 6 mm ili više, rastu i mijenjaju oblik. Ako se otkrije na vrijeme on će biti lako lječiv. Iako melanom nije najčešći oblik raka, sasvim sigurno uzrokuje najviše smrtnih slučajeva.

Kako do dijagnoze?

Tijekom pregleda dermatolog će napraviti dijagnostičku obradu tamnije promjene na noktu jer promjena može biti uzrokovana gljivama, ozljedama nokta, madežom ispod nokta ili malignim tumorom- melanomom. Najčešće se radi o krvarenju ispod nokta koje može nastati i kod najmanje traume. Može se raditi i o pigmentaciji, madežu ili o tumoru baze nokta – melanomu. U ovom slučaju potreban je pregled kod liječnika i dermatoskopija baze nokta. Ponekad je potrebno i kirurški ukloniti takav nokat i poslati na patohistološku analizu kako bi se isključila sumnja na melanom.

Mreža koja vam pomaže da jednostavno i brzo otkrijete imate li problema s vidom

Uvijek se radi dermatoskopija nokta kojoj se može utvrditi da li se radi o dobroćudnoj promjeni ili ne, da li se radi o krvarenju ispod nokta uzrokovanoj traumom nokta uslijed sporta, ili nošenjem suhe obuće i sl. Ako se sumnja na gljivičnu infekciju radi se i mikološka obrada.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo