Zdravlje

Zdravlje

Ovako izgleda pravi detoks organizma: Jednostavnim promjenama do boljeg zdravlja

Je li moguće očistiti organizam od toksina? Moguće je i to bez raznih preparata već uz vašu pomoć…

“Ako vaši bubrezi, jetra i pluća rade kako treba, sve je u redu”, navodi dr. Katherine Zertasky, stručnjakinja za hranu na Mayo klinici. Nudi pet načina kako lako možete jetri i plućima pokazati malo ljubavi kako biste osigurali da nastave raditi besprijekorno. 

Ali ako u posljednje vrijeme jedete previše, za početak je potrebno ne nastaviti i smanjiti obroke, podijeliti ih na više manjih porcija i reducirati unos rafinirane hrane bogate suvišnim masnoćama i kalorijama kao što su kolači, masna i slana pečenja te kalorične salate s preljevima i dodacima poput vrhnja i majoneze.

Voda – puno vode…  

Voda je važna za funkcioniranje cijelog organizma, a posebno je važna za zdravlje bubrega. Liječnica navodi kako će ona pomoći bubrezima da se riješe otpada iz krvi. Kako tijelo izlučuje te otpade i višak tekućine u obliku urina koji će proći kroz bubrege prije nego napusti tijelo. Voda će pomoći i arterijama da lakše kroz njih prolazi krv do bubrega, a ona daje kisik i nutrijente koji pomažu funkciji bubrega. Dehidracija će naravno cijeli proces usporiti. 

Jedite namirnice bogate nutrijentima 

Ono što jedete ima velik utjecaj na zdravlje vaše jetre a to je ujedno i jedni organ koji se sam može regenerirati, pojasnila je nutricionistica Christina Lindenmeyer. Ako imate bilo kakvu infekciju jetre ili ozljedu, moguće je da će se ona sama moći oporaviti ako jedete pravilno i zdravo. Stručnjaci savjetuju mediteransku prehranu koja sadrži sve potrebne namirnice, malo mesa, puno ribe i orašastih plodova, maslinovog ulja i puno manje šećera i dodanih šećera. 

Ovo je najbolji jogurt za snižavanje kolesterola, tvrde nutricionisti

Održavajte zdravu tjelesnu težinu 

Previše masnoća može oštetiti zdravlje jetre, a kako trenutno čini se diljem svijeta raste broj pretilih osoba, povećava se i broj oboljelih od nealkoholne bolesti jetre i čini se da će postati puno češća od hepatitisa C kroz 30 godina. 

Spavajte

Kvalitetan san je važan dio čišćenja organizma, a trebali biste spavati najmanje 7 sati u danu kako biste zaštitili i zdravlje jetre. Osobe koje loše spavaju tijekom noći i često se odmaraju tijekom dana imaju i najveći rizik da će se kod njih razviti bolest masne jetre. U Kini je provedeno jedno istraživanje koje je pokazalo kako kvalitetan san jest povezan s 29 posto manjom šansom da će se kod njih razviti problem masne jetre. 

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

Vježbanje 

Iako posljednja na popisu, sigurno nije manje bitna. Tjelovježba je onaj faktor x koji će, zapravo, cijelu detoksikaciju učiniti uspješnom ili ne. Isto  tako valja imati na umu da je tjelovježba sastavni dio zdravog života i da će utjecati pozitivno na cjelokupno zdravlje organizma. Ako niste u nekoj zavidnoj formi, za početak šetajte ili naučite koje vam sve blagodati može dati – joga! Mogli biste se iznenaditi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo