Zdravlje

Zdravlje

​Ove svakodnevne navike mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje– pipazite i izbjegavajte!

Shutterstock

Stalno ste pod stresom, pa tu i tamo popijete koju čašu vina previše? Usamljeni ste i ne spavate dovoljno? Upravo su to stvari koje mogu uništiti vaše zdravlje, a da vi toga uopće niste svjesni.

Živjeti svaki dan najbolje što možemo i nije toliko moguće ovih dana, a naše tijelo treba svaku pomoć koju mu možemo pružiti kako bi ostalo zdravo. To možemo uraditi tako da osvjestimo naše navike i izbjegavamo one koje nam mogu učiniti štetu. U nastavku donosimo popis navika.

Niste se cijepili

Jedna od najvećih stvari koje danas možete napraviti za svoje zdravlje jest cijepiti se protiv bolesti COVID-19. Ne samo da vam taj čin može spasiti život, stručnjaci kažu kako su ipak većina umrlih od ove bolesti upravo pojedinci koji se nisu cijepili. Osim smrtnog ishoda, cjepivo i sprečava razvoj ozbiljnih komplikacija ali i drugog COVID-a, kroničnog sindroma s dugotrajnim simptomima za koje do danas ne postoji lijek ili tretman. HZJZ poziva sve građane da se cijepe te napominju kako je i dalje dostupno naručivanje dogovorenim kanalima komunikacije: putem liječnika obiteljske medicine, preko platforme cijepise.zdravlje.hr, a moguće je i naručivanje preko sustava e-građani te Portala zdravlja, kao i slanjem elektroničke pošte na adresu cijepljenjecovid@stampar.hr. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, rade Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-19 svake subote, od 8 do 12 sati gdje možete dobiti sve potrebne odgovor​e​ vezano za cijepljenje.

Ne spavate dovoljno

Tijekom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za obrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju… S druge strane, pomanjkanje sna povećava rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%. Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja. Pratite savjete stručnjaka i spavajte od 7-9 sati svake noći, a ako vam to nikako ne uspijeva, potražite pomoć stručnjaka.

Jesu li određene krvne grupe podložnije autoimunim bolestima? Evo odgovora

Pod stalnim ste stresom

Stres je danas gotovo neizbježna posljedica života, a svakodnevni poslovni zadaci i obiteljske obveze traže svoje bez iznimke, a sav taj silni stres može biti poguban za psihu i fizičko zdravlje. Kronični stres potiče mozak da proizvodi više hormona stresa – kortizola koji može oslabiti imunološki sustav. Između ostalog, osobe koje pate od kroničnog stresa su podložnije prehladama i virusnim oboljenjima. Previše kortizola u organizmu će tijelu govoriti da pohranjuje masnoće u području oko trbuha, što povećava rizik od razvoja raka i bolesti srca.

Pijete previše alkohola

Ispijanje previše alkohola može povećati šanse da ćete imati problema s bolestima srca, dišnim sustavom i barem 7 vrsti raka. Prema preporukama, muškarci smiju popiti do dva alkoholna pića u danu, a žene jedno. Možda vjerujete da čaša crnog vina ili nekog drugog alkoholnog pića ima pozitivan utjecaj na rad vašeg srca, ali to uopće ne mora biti istina. Ovo je možda jedno od najčešće citiranih „pravila“ na koje se pozivaju pobornici alkohola, ali ono možda vrijedi samo za osobe koje uistinu piju vrlo male količine alkohola – manje od jednog pića dnevno. Ukoliko niste u toj skupini, razmislite o tome da odmah smanjite količine koje konzumirate jer ćete tako sniziti svoj krvni tlak, razinu triglicerida u krvi i općenito rizik od razvoja srčanih bolesti.

Blagdanski šoping ne mora biti stresan – slijedite nekoliko jednostavnih savjeta

Usamljeni ste

COVID-19 zadnjih 18 mjeseci dominira naslovnicama, ali stručnjaci kažu da se istovremeno borimo s još jednom tihom epidemijom, a to je usamljenost. Osjećaj usamljenosti pojačava osjećaj stresa koji može uzrokovati upalne procese u tijelu, a istaživanja upozoravaju da osobe koje su često usamljene imaju veće šanse za razvojem raka i lošim prognozama bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo