Ovi se predmeti nalaze u vašem domu, a jako štete zdravlju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovi se predmeti nalaze u vašem domu, a jako štete zdravlju

Shutterstock 1441707623

Naš je dnevni boravak mjesto okupljanja obitelji kako bi se družili ili opustili. Možda mislite da je vaš dom potpuno siguran ali mi ćemo vas uvjeriti da ponekad to nije istina.

Pogledajte zbog kojih se stvari možete razboljeti i kako možete situaciju kontrolirati. 

Daljinski upravljač

Bilo koji daljinski upravljač se u danu dotakne stotinu puta, vjerojatno nitko prije upotrebe ne pere ruke. Ovakve naprave privlače i dom su mnoštvu bakterija, poput E – coli. Koristite mokre maramice kako biste ih svakog dana prebrisali. Ako je netko u kući bolestan, obavezno čistite sve predmete koje dodiruje. 

Tepih

Čak i ako ste jedan od onih osoba koja čisti tepih svaki dan, on je leglo bakterija i raznih prljavština. Svaki put kad hodate po njemu, sve navedeno se otpušta u zrak što može uzrokovati kože probleme i one dišnih putova. Kupiti novi tepih i nije rješenje jer ono godinama nakon unošenja otpuštaju iz sebe razne štetne spojeve. 
Solucija da ga svaki dan čistite usisavačem koji ima HEPA filter, ili koristite više malih tepiha koji se lakše detaljno čiste. 

Grejp, pjena za brijanje, prašak za pecivo… Neobični i učinkoviti trikovi za čišćenje kuće

Osvježivači zraka

Kakvu god vrstu koristili, oni sadrže kemikalije pa je bolje pripremiti vlastiti kod kuće, jer inače možete patiti od glavobolja, plućnih tegova i alergijskih reakcija. 

Ljubimac

Iako nam je to teško priznati, ali i kućni ljubimci nam mogu biti “neprijatelji” kada je zdravlje u pitanju. Baš kao što mogu i ljudi, i životinje mogu prenijeti krpelje ili bakterije na čovjek a to može uzrokovati zdravstvene probleme. Najbolje bi bilo ljubimcu ne dozvoliti da se penje na kauč ili tepih, održavajte njihovu higijenu i redovito čistite kuću te perite ruke nakon kontakta. 

Ovih pet biljki čiste zrak u kući od toksina, a preporučuju ih stručnjaci

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo