Ovi znakovi upućuju da možda imate bolesnu jetru - upozoravaju liječnici

jetra

Prema pisanju Globalnog instituta za jetru, postoji oko 100 različitih bolesti jetre.

Iako će mnogi poistovjetiti ta stanja s pretjeranom uporabom alkohola, većina onih koji pate od bolesti jetre ne piju alkohol. „Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease NAFLD) i nešto ozbiljnije stanje - Nealkoholni steatohepatitis su najčešće bolesti jetre diljem svijeta“, pojasnio je dr. Stephen A. Harrison, te dodao kako je važno prepoznati rizične faktore i simptome koji otkrivaju da se možda radi o bolestima jetre. Evo koja još stanja otkrivaju da možda imate bolesnu jetru.

Diabetes mellitus (šećernu bolest)

Šećerna bolest je stanje koje se često povezuje s bolesti jetre, a radi se o nemogućnosti tijela da kontrolira razinu šećera u krvi, što može rezultirati previsokim razinama šećera u krvi, što je naravno i uzrok svih problema.

Što morate znati o nuspojavama na cjepivo protiv COVID-19? Jednu stvar nemojte raditi prije cijepljenja

Pretilost

Pretilost ili previše kilograma je još jedna karakteristika osobe koja pati od bolesti jetre. Prema centru za prevenciju bolesti, oko 42 posto Amerikanaca se smatra pretilim osobama, što je veliki problem.

Može se raditi o hipertenziji

Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubojicom“ jer često nema očite simptome. Hipertenzija može, ako se ne liječi, dovesti do poremećaja vida poput naticanja očnog živca ili krvarenja u rožnici, srčanog i moždanog udara, zatajenja bubrega, oštećenje krvnih žila (ateroskleroze). Prema riječima dr. Harrisona, ovo je stanje jedan od tri glavna razloga koji se povezuju s razvojem bolesti jetre.

Acanthosis nigricans - crna akantoza

Bolesti jetre se često mogu manifestirati kroz razna kožna stanja, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o rijetkoj bolesti a dr. Harrison ju opisuje kao javljanje smeđih mrlja na području vrata.

Paučinaste vene

Još je to jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju, smatra dr. Harrison. One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

Žutica

Dr. Harrison smatra da kako se pogoršava bolest jetre, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože koje se naziva žutica.

Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja

Oticanje abdomena

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje- povećanje opsega struka ili oticanje abdomena u velikoj mjeri, smatra doktor.

Simptom mogu biti i mentalne poteškoće

Bolesti jetre se mogu manifestirati i na mozgu pa će se pojavu fizičkih simptoma javiti i promjene u ponašanju. Možete primijetiti da zaboravljate stvari ili da vam se mentalno stanje pogoršalo.  

Što napraviti ako doživite ove simptome?

“Ako doživite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite medicinsku pomoć“, savjetuje dr. Harrison. Liječnik će napraviti potrebne pretrage te odlučiti o daljnjem liječenju, ako je potrebno.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!