Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o nuspojavama na cjepivo protiv COVID-19? Jednu stvar nemojte raditi prije cijepljenja

Shutterstock

Od kad su cjepiva autorizirana, stručnjaci proučavaju i koje nuspojave mogu donijeti.

Tri cjepiva koja su dosad odobrena na europskom tržištu jesu AstraZenecino, Pfizer/BioNTechovo i Modernino. Sva se dostupna cjepiva čine sigurnima i imaju samo blage nuspojave, koje se mogu umanjiti korištenjem lijekova u slobodnoj prodaji. U rijetkim slučajevima prijavljene su alergijske reakcije, ali i u tim je situacijama pacijentima pružena pomoć koja djeluje. Johnson & Johnson je nedavno predao zahtjev za odobrenje cjepiva u Europskoj uniji, a ako se odobre to će uvelike povećati zalihe cjepiva.
Istom se nadaju i u Americi: “Nadamo se da će cjepivo postati dostupno kako bismo mogli zadovoljiti sve potrebe“, rekao je dr. David Hirschwerk, stručnjak za infektivne bolesti iz New Yorka.

“Američka agencija za lijekove je iznimno rigorozna u provjerama, kroz sve podatke se prolazi vrlo metodično i cilj je vidjeti koliko je sigurno prije bilo kakvog korištenja“, dodao je.

Sigurna cjepiva dolaze uz blage nuspojave

Prije puštanja u promet Američka Agencija za hranu i lijekove je provjerila sve podatke kliničkih testiranja, pa su se tako za cjepivo Pfizer/BioNTechovo prikupljali podaci osoba starih 16 godina i više, dok je kod Moderne to učinjeno za osobe starije od 18 godina. Najčešće nuspojave koje su se prijavile je upravo osjećaj boli na mjestu gdje je cjepivo primljeno. Spominju se i nuspojave poput glavobolje, simptoma sličnih gripi, umora, boli u tijelu i temperature.  

Otečeni limfni čvorovi su se također javili kao simptome, a kako se javljaju ispod pazuha mnoge je žene zabrinuo upravo taj simptom jer su pomislile da se radi o raku dojke. Tri su ispitivanja pokazala kako je Pfizer-BioNTech cjepivo 95 posto učinkovito protiv bolesti, dok su dvije doze Moderne učinkovite u 94 posto slučajeva. Istraživanje je pokazalo kako su oba cjepiva sigurna i u većini slučajeva se dobro podnose.

Anafilaksija u rijetkim slučajevima

Radi se o stanju ozbiljne alergijske reakcije na cjepivo, a vrlo je opasno ako se ne tretira. Do sada se zna kako je do anafilaksije došlo u 4,7 slučajeva na milijun kada je u pitanju Pfizer-BioNTech, a kod Moderne se radi o 2,5 slučajeva od milijun. Naravno, svakodnevno se prikupljaju i podaci o tome kako cjepivo djeluje na one koji su ga primili,
Tu su i cjepiva AstraZeneca i Johnson & Johnson koji još čeka odobrenje za korištenje u Europi. Čini se da su manje djelotvorni, ali imaju slična svojstva kada su u pitanju nuspojave, a to je bol u ruci, temperatura i groznica.

15 simptoma koji jasno daju do znanja da biste trebali nazvati svog liječnika – odmah!

Dobrobiti i rizici

Ako imate određeno zdravstveno stanje, poput alergijskih reakcija na cjepiva, vaš će liječnik možda dati savjet da se ne cijepite. No, u mnogim je slučajevima ipak puno više dobrobiti ako se cijepite jer su ozbiljne posljedice rijetke, a sve se lako liječe. Na bolno mjesto nakon cjepiva možete staviti led ili popiti tabletu protiv bolova. Protiv drugih simptoma također možete uzimati lijekove.

Stručnjaci savjetuju da se ne uzimaju tablete protiv bolova prije cijepljenja

Puno je rasprave i unutar znanstvene zajednice, bi li osoba trebala uzeti lijek kao preventivnu mjeru protiv migrena i glavobolja, a posebno se razmatra kakav efekt lijek može imati na imunološki odgovor.

Rezultati studije objavljeni početkom godine kažu kako neki nesteroidni protuupalni lijekovi  mogu smanjiti proizvodnju antitijela i utjecati na odgovor imunološkog sustava na virus. Stručnjaci savjetuju kako ne biste trebali koristiti te lijekove prije cijepljenja.

COVID-19 može uzrokovati i ovu kroničnu bolest, ali liječnici ne mogu shvatiti zašto

Nakon cijepljenja, ako se glavobolja javi, smiju se uzeti lijekovi protiv migrene ili glavobolje kako bi se olakšali simptome. Upravo bi i dostupnost lijekova protiv glavobolje, a i kratko trajanje nuspojava, moglo pomoći ljudima da se riješe straha od cjepiva.

Podaci o zaprimljenim prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19

Na nacionalnoj razini, u Republici Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave cjepiva zaprimaju i prate Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Evo što kažu podaci o zaprimljenim prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj na stranicama halmed.hr:

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol, oticanje i crvenilo na mjestu primjene cjepiva, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, bol u mišićima, zimicu/tresavicu i mučninu. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Zaprimljene su dvije prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su povezane s razdobljem cijepljenja. Uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Stoga su zatraženi dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo