Zdravlje

Zdravlje

Ovim navikama kardiolozi svakodnevno štite zdravlje srca, a isto savjetuju i vama

Shutterstock

Osim što ne jedu kada nisu gladni i radije biraju stepenice nego dizalo, uz pomoć ovih, liječničkih trikova, srce kardiologa je zdravo.

Osim što svoje srce održavaju zdravim, prehrambenim i tjelesnim navikama, na nekoliko specifičnih načina, kardiolozi nastoje očuvati svoje srce zdravim i snažnim, a jednako tako to možete učiniti i vi.

Dr. Portolan Pajić: Bolesti srca se ne događaju nekom drugom!

Redovno snimaju srce

“Redovna računalna tomografija (CT) dopušta mi pregled srca te na taj način mogu vidjeti  razvija li se kakva bolest srca što mi onda dopušta da na vrijeme mijenjam životni stil ili da se izložim agresivnom tretmanu lijekovima“, kazao je dr. Glenn Rich.

Održavaju dovoljne količine vitamina D

Niske razine vitamina D prediktori su iznenadne srčane smrti kao i srčanog i moždanog udara. Taj se manjak povezuje i s visokim krvnim tlakom i razinom šećerom u krvi koji su definitivno jedni od rizičnih faktora srčanih bolesti, kazao je dr. Nitin Kumar.

Liječnik stoga preporuča provjeru razine vitamina D u tijelu te ukoliko je ona niska, potrebno je povećati onime čime je liječnik preporučio, a dalje je održavati normalnom pomoću sunčevih zraka, mliječnih proizvoda ili raznih dodataka prehrani.

Dopunjavaju prehranu izvorima vitamina K2

“Posljednje su studije istaknule važnost vitamina K2 za zdravlje srca, a taj vitamin funkcionira na način da kalcij tjera u kosti te ne dopušta začepljenje arterija”, kazao je dr. Adam Splaver.

Piju probiotike

Neki su se probiotici pokazali izrazito uspješnima u smanjenju razine kolesterola i smanjenju upala koji naposljetku mogu voditi do srčanih bolesti. Osim što ih to čini pogodnima za sprječavanje bolesti srca, pribiotici su se pokazali korisnima i kod drugih zdravstvenih problema, tvrdi dr. Nicole Van Groningen.

Konzumiraju mliječne proizvode umjesto dodataka kalcija

“Nedavno smo proveli studiju koja je utvrdila kako je konzumacija kalcija u obliku dopune prehrani povećala nakupljanje plak u arterijama te dovela do oštećenja srca”, kazal je dr. Erin Michos.

Dobra je vijest da je prehrana bogata namirnicama, koje su izvor kalcija, izrazito uspješna u zaštiti srca, nastavlja.

Testiraju se na poremećaje spavanja

Apneja u snu jedan je od najčešći poremećaja spavanja, a rezultira isprekidanim ritmom disanja koji zbog velikih pauza bez kisika utječu na rad organa koji ovise o dotoku kisika. Jednako tako utječe i na rad srca te zbog toga nastaju srčani udari, aritmije srca i druge bolesti”, tvrdi dr. Splaver.

Magnezij u prahu tope u vodi

Tijelo koje ima dovoljne količine magnezija neće stvarati visoke razine kolesterola stoga razinu magnezija u tijelu održavam otapanjem magnezija u prahu u vodi i na taj način jednostavno dodajem magnezij tijekom čitavog dana, kazala je dr. Carolyn Dean.

Preporučuju aspirin, ali samo odabranima

“Suprotno od uvriježenog mišljenja, zdravlje srca neće popraviti terapija aspirinom, a to je posebno točno za zdrave ljude koji aspirinom nastoje prevenirati bilo kakve srčane bolesti. Ipak, za osobe koje su pretrpjele neku srčanu bolest, mala količina aspirina dnevno pomoći će u prevenciji budućih srčanih bolesti”, smatra dr. Richard Wright.

Dovoljno sna

“Prosječna osoba danas spava čak dva sata manje nego je to bio slučaj kod osobe prije sto godina i upravo iz tog razloga ne čudi da se od tada povećao broj osoba koje spadaju pod rizičnu skupinu srčanih bolesnika. Kako bi ostvario dovoljno sna, ja uzimam male doze melatonina i 5-HTP dodatka, tvrdi dr. Westin Childs.

Infekcije, stres, lijekovi… Što sve može uzrokovati učestalu stolicu?

M.V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo