Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 7 simptoma koji mogu upućivati na srčani udar! Prepoznajte ih na vrijeme

Shutterstock

Svake godine u Hrvatskoj od srčanog udara i drugih bolesti kardiovaskularnog sustava umre više od 25 tisuća ljudi. Uobičajeni simptomi, kao što su bol ili pritisak u prsnom košu većini su dobro poznati. Ali postoje i oni manje očiti znakovi od kojih se neki javljaju danima prije srčanog udara, a koje mnogi pacijenti zanemare.

Primijetite li bilo koji od sljedećih simptoma, odmah posjetite liječnika. Uočite li na vrijeme znakove srčanog udara, pravovremena liječnička intervencija može vam spasiti život.

5 važnih savjeta za zdravo srce

1. Umor

Ovo je jedan od najčešćih simptoma koje liječnicima prijavljuju pacijenti sa srčanim infarktom opsujući gag a opći umor i nemogućnost obavljanja svakodnevnih, čak i onih najjednostavnijih zadataka.

Nemojte se ustručavati tražiti od svog liječnika da vam napravi EKG. Tijekom srčanog udara protok krvi u srce je smanjen što mišićima stvara dodatni napor i uzorkuje osjećaj iscrpljenosti. Ponekad, ako pacijent dođe u ambulantu sa sličnim simptomom, liječnik neće odmah naručiti EKG, ali ukoliko vam se čini da ne postoji neki drugi razlog da biste osjećali umor i iscrpljenost, ova jednostavna pretraga može otkriti srčani udar i spasiti vam život, napominju stručnjaci.

Što vam se događa u prvih nekoliko dana nakon srčanog udara

2. Bol u leđima, rukama ili prsima

Znakovita bol ili u leđima, prsima ili obje ruke često je tihi znak srčanog udara.

Kada zbog blokirane arterije stanice srčanog mišića počnu gubiti kisik tijekom srčanog udara, one počinju slati signale boli kroz živčani sustav. Zbog blizine živčanih završetaka vaš mozak može krivo protumačiti da ovi signali dolaze iz ruke (ili čeljusti, ramena, lakta, vrata ili gornjeg dijela leđa). Budući da bol često nije praćena tipičnim osjećajem težine u predjelu prsnog koša, povezanim sa srčanim udarima, ljudi je često zanemaruju. Ako je simptom nešto novo, to je zabrinjavajuće i trebali biste posjetiti liječnika, napominju stručnjaci.

Ne prekidajte s fizičkim aktivnostima nakon srčanog infarkta!

3. Kratak dah

Ako vam stepenice koje vode do vašeg stana ili radnog mjesta obično nisu problem, ali odjednom se osjećate kako jedva hvatate zrak, to bi moglo biti znak srčanog udara.

Kod žena je ovaj simptom osobito izražen i često nakon što su doživjele srčani udar svjedoče da su im hodanje uz stepenice  ili nošenje namirnica odjednom počeli predstavljati problem. Također, osjećate li da ste bez daha odmah nakon buđenja, to može biti znak da nešto nije u redu. Srce igra ključnu ulogu u dovođenju kisika u sve dijelove tijela te odvođenju ugljičnog dioksida iz tkiva, tako da otežani protok krvi prema srcu može utjecati na vaše disanje, upozoravaju stručnjaci.

Je li srčani udar ili zastoj srca? Znate li prepoznati razliku?

4. Žgaravica i podrigivanje

Ukoliko vam neka hrana uobičajeno izaziva osjećaj žgaravice i tjera vas na pojačano podrigivanje, vjerojatno nije u pitanju ništa što se ne može riješiti izbjegavanjem određenih namirnica. Ukoliko nikad prije niste imali sličnih problema, nazovite svog liječnika jer to može biti znak srčanog udara. Naime, bol u grudima nalik na žgaravicu, uzrokovana je nedostatkom dotoka krvi u srce, što se događa tijekom srčanog udara, upozoravaju liječnici.

Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu, a sad znamo i zašto!

5. Nelagoda u trbušnoj šupljini („trbušna nervoza“)

Simptomi srčanog udara ponekad mogu oponašati želučane probleme kao što su mučnina, povraćanje ili opća uzrujanost gastrointestinalnog trakta – osobito kod žena.

Ako se ne osjećate dobro, nazovite svog liječnika. Možda je u pitanju ljuta večera koju ste pojeli, ali može biti i srčani udar. Pravovremena reakcija može spasiti život, napominju liječnici.

Održite zdravlje svojeg srca uz ovih 20 savjeta

6. Nelagoda u području grla, vrata ili čeljusti

Neobjašnjiv osjećaj nelagode u  vratu ili čeljusti, ili stezanje grla koje nikada prije niste osjetili, može ukazivati ​​na srčani udar i trebali biste odmah kontaktirati liječnika.

Osobito je važno za osobe s dijabetesom da obrate pozornost na suptilne promjene poput ove jer je zbog njihovog  primarnog zdravstvenog stanja manje vjerojatno da će osjetiti tipične simptome poput boli u prsima.

Dame, ovih 8 činjenica o zdravlju ženskog srca morate znati

7. Prevladavajući dojam da nešto nije u redu

Pacijenti sa srčanim udarom svojim liječnicima često prijavljuju da ih muči osjećaj propasti – kao da ništa oko njih nije kako bi trebalo biti. Osluškujte taj glas u svojoj glavi.

Ako vas obuzme loš osjećaj s kojim se niste dosad susreli, uvijek je bolje biti  oprezan i nazvati liječnika. Neki pacijenti sjećaju se da su neposredno prije srčanog udara osjećali otupjelost.

Angina pektoris: podmukla bol u prsima

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo