Ovo je prva najgora stvar koju možete napraviti za svoje zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo je prva najgora stvar koju možete napraviti za svoje zdravlje

Shutterstock 1683359032

Ostati zdrav cijeli život uključuje brojne faktore, dnevne navike, genetiku i okruženje.

No ako upitate bilo kojeg liječnika što je to najgore što možete napraviti za svoje zdravlje odgovor će sigurno biti uvijek isti, a to je da ne pazite što jedete i da pretjerujete.
Statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije potvrđuju da čak 50 % odraslih osoba u Europi ima prekomjernu tjelesnu masu pri čemu ih je 20% pretilo. No, problem debljine nije aktualan samo u odraslih već i u djece. Primjerice, svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio.  

Najgora stvar koju možete napraviti za zdravlje

Pretilost i prevelik višak kilograma najgore su stvari koje možete napraviti za zdravlje. Ako nosite kroz život višak kilograma to može utjecati uvelike na zdravlje i uzrokovati razvoj mnogih bolesti, ugroziti imunološki sustav i skratiti život. „Od raka do dijabetesa, bolesti srca, pretilost može povećati rizik za razvojem tih stanja“, ističe dr. John Magana Morton, sa sveučilišta Yale, a stručnjak za pretilost.

Kada dodate faktoru pretilosti i činjenicu da ona umanjuje djelotvornost liječenja i povećava rizik za komplikacijama tijekom liječenja, svakako se radi o jednom od najvećih problema, dodaje.

Kako do pretilosti dolazi?

Uzrok prekomjernoj tjelesnoj masi i gojaznosti je kompleksan, jer najčešće sudjeluje više čimbenika: genetski, prehrambeni, psihički, socioekonomski. Među njima od velikog značenja su oni čimbenici koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjati – pretjerani unos hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola, tjelesna neaktivnost, stres, stoji pojašnjenje na stranicama HZJZ-a.  Debljamo se kad hranom unosimo više energije nego što su stvarne potrebe organizma, više nego što ga možemo potrošiti.

Ako ste žena i radite ovu stvar kad jedete, možda ste u rizičnoj skupini od razvoja bolesti srca

Debljamo se i onda kad unosimo manje kalorija, ali se ne krećemo, nismo tjelesno aktivni pa ne možemo potrošiti unesenu energiju. Sav višak energetskog unosa pohranjuje se u obliku masnih naslaga i mi se debljamo. Broj masnih stanica uglavnom se formira u djetinjstvu i adolescenciji, kada preobilna prehrana uzrokuje razvitak novih masnih stanica. U odrasloj životnoj dobi povećanje mase masnog tkiva rezultat je prvenstveno povećanja veličine masnih stanica.

Koje zdravstvene probleme pretilost donosi?

Prema pisanju centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pretilost je povezana sa povećanim rizikom od ovih problema:

  • Visoki krvni tlak
  • Porast lošeg kolesterola
  • Razvoj dijabetesa tip 2
  • Bolesti srca
  • Moždani udar
  • Osteoartritis
  • Apneja u snu
  • Nekoliko vrsti raka
  • Mentalne bolesti
  • Bol u tijelu i poteškoće s funkcioniranjem

Koji je primaran uzrok pretilosti?

Ljudi često postaju pretili jer redovito konzumiraju više kalorija nego potroše. Posebno se to odnosi na namirnice bogate ugljikohidratima, slatkiše i grickalice koje vas neće zasititi ali čete sigurno pojesti previše. Prehrana poput ove će dovesti i do povišene vrijednosti šećera u krvi što će utjecati na porast inzulina, a posljedično i do povećanog apetita.

Koja prehrana sprječava pretilost

Ne postoji magični lijek ili pravila prehrane koje će vam pomoći da uvijek budete mršavi. Ključ je u unošenju manje kalorija pa će tako svaka dijeta djelovati ako se bazira na ovom principu.

Izbjegavajte ova 4 mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Liječnici dakle savjetuje da unosite kvalitetne kalorije, poput onih koju nudi mediteranska dijeta koja naglasak stavlja na ribu, zdrava ulja, povrće i voće, a siromašna je masnoćama i ugljikohidratima. Kvaliteta prehrane je važna stoga ona treba biti vaš prioritet. Ona će odmah voditi do bolje kontrole unosa kalorija i vama će biti lakše održati zdravu tjelesnu težinu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo