Zdravlje

Zdravlje

Ovo su svakodnevne navike kojima štetite svom imunitetu – izbjegavajte!

Shutterstock

Previše alkohola i previše soli, a premalo povrća… Sve su to navike koje trebate pod hitno mijenjati!

Imunitet definiramo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju. On je složen sistem zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja (bakterija, virusa i parazita).

Za jak imunitet potrebno je paziti na prehranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih;

PIJETE PREVIŠE ALKOHOLA

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može utjecati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sustav i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

Avokado pomaže kod dermatitisa, artritisa, srčanih oboljenja… Evo kako u 5 koraka odabrati savršeni plod!

SOL JE UVIJEK NA VAŠEM STOLU

Natrijev klorid, što je drugi naziv za kuhinjsku sol, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko točno soli unosimo na dnevnoj bazi, no ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savjetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama.

Zna se da je sol povezana s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, ali u novije se vrijeme spominje i kako utječe na slabljenje imuniteta jer se tijelo teže bori s infekcijama.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane te ih možete koristiti umjesto soli.

ŠEĆER JE VAŠA LJUBAV…

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz prehrane doživjet ćete velike promjene. Postat ćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promjena raspoloženja i s viškom energije.

Studija objavljena u magazinu Journal of Clinical Nutrition pojašnjava nam kako pretjerani unos šećera slabi imunitet i tako vas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa. Ne znači to da ga se morate u potpunosti odreći ali pazite u kojim se namirnicama nalazi i koliko ga dodajte u svoju kavu.

PREVIŠE KOFEINA

Kava i čaj su čuvati dobrog zdravlja jer su prepuni antioksidanata, ali previše kofeina može utjecati na poremećaje u spavanju, što može ugroziti imunitet te rezultirati čestim upalama.

Vrtoglavica, slabost i umor… Nadoknadite manjak željeza ovim namirnicama

IZBJEGAVATE NAMIRNICE KOJE SADRŽE VLAKNA

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta, a svi znamo da je i on uvelike zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju kako visok unos vlakana i probiotika u prehranu rezultira jakim imunološkim sustavom, a samim time i jakom obranom od virusa. Kako do vlakana? Brokula i mrkva, grah, leća, grašak, jabuke,  avokado, banane, kruške i mango su samo neke od namirnica bogate vlaknima.

ZABORAVILI STE NA VAŽNOST POVRĆA

Na stolu uvijek imajte puno svježeg povrća, jer se ono povezuje upravo to bilje nudi dovoljnu količinu nutrijenata koji su potrebni za zdrav imunološki sustav. Također i nude bio aktivnu komponentu koja otpušta kemijski signal koji optimizira imunitet u crijevima, gdje se nalazi i najveći broj stanica imunosnog sustava.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo