Zdravlje

Zdravlje

Ovo su svakodnevne navike kojima štetite svom imunitetu, upozorava liječnik

Shutterstock

O prevenciji bolesti i pravilnom radu imuniteta, čovjek bi trebao voditi računa na svakodnevnoj bazi – vodeći zdravi način života

Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan unos tekućine, tjelesna aktivnost, san, opuštanje i meditacija…sve nam to pomaže da svoj organizam dovedemo u balans i pomognemo mu da se bori protiv infekcija, kroničnih bolesti itd. Dakle, smjernice o prehrani za borbu protiv infekcija i adekvatno funkcioniranje imuniteta ne razlikuju se značajno od onih za općenitu pravilnu prehranu. 

Evo što savjetuje dr. Ritu Saluja-Sharma, obiteljski liječnik u Marylandu, što biste odmah trebali prestati raditi ako želite biti zdravi i ovog proljeća. 

Preskačete san 

San je iznimno važan i kada je u pitanju imunitet, ipak puno je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati tijekom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može utjecati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip2. Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka,  a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30-ak minuta prije odlaska u krevet i dobro prozračite sobu. 

Ove promjene na nogama mogu otkrivati probleme s jetrom – ne ignorirajte ih

Ne jedete dovoljno nutrijenata 

Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcioniranje tijela, a ako oni nisu dio vaše prehrane, tijelo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće, što će organizmu dati dovoljno vitamina, minerala i fitonutrijenata te antioksidanata. Ovakva prehrana će značiti i dovoljan unos vlakana, koji nude pregršt zdravstvenih dobrobiti, a podržavaju i mikrobiotu u crijevima koja je usko povezana s imunitetom. 

Više sjedite nego što se krećete 

Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će sjedilački način života doprinijeti čestim upalama, nakupljanju kilograma i razvoju kroničnih bolesti, a isto tako će otežati tijelu da se bori protiv infekcija. Suprotno tome, redovna tjelesna aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju a vjeruje se da će i ojačati imunološki sustav. Idealno bi bilo vježbati barem 5 dana u tjednu, 30 do 60 minuta. Ako ne volite odlaziti u teretanu, uvijek možete šetati, a kako je pred nama lijepo vrijeme, nemate izgovora zašto biste tu navike preskakali. 

Pijete previše alkohola 

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može utjecati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sustav i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija. 

Ako primjećujete ove promjene možda su u pitanju simptomi dijabetesa, ne treba ih ignorirati

Prepuštate se stresu 

Stres povećava razine kortizola u tijelu, koja kroz vrijeme može potaknuti upalne procese, a oni će iscrpiti naš imunološki sustav. Stres može usporiti rad stanica koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge… Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunološki sustav. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo