Ovu ljetnu obuću biste trebali izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovu ljetnu obuću biste trebali izbjegavati

Jedva smo dočekali visoke temperature kako bismo mogli tešku zimsku odjeću zamijeniti oskudnom i lepršavom ljetnom, a cipele otvorenim sandalama i japankama. No, upravo je ovakva obuća prava zamka zdravlja, tvrde stručnjaci!

Nedavno je britansko istraživanje pokazalo kako prosječna žena u svom ormaru ima 19 pari cipela, a osim što izgledaju lijepo, svaki par ima svoju svrhu. Neke nosimo svaki dan jer su udobne i odgovaraju svakoj odjevnoj kombinaciji, u nekima se usudimo izaći iz kuće jedino kada je suho i sunčano, dok neke čuvamo za posebne prilike. O kakvim se god cipelama radilo, malo je onih koje vode računa o zdravlju naših stopala. Ako ne možete “izaći” iz svojih japanki ili gladijatorica ravnog đona, možda je vrijeme da dobro razmislite o svojim navikama jer ovakva vrsta obuće nije zdrava. Naime, omiljena ljetna obuća često je meta kritičara zbog lošeg podupiranja luka stopala, u njima se lako spotaknuti i ozlijedit; one ne mogu zaštititi kožu stopala od sunčeve svjetlosti itd.

Uz to što je đon japanki, ali i balerinki i gladijatorica ravan, on je često i tanak, što može biti vrlo štetno za stopalo. Prilikom nošnje ovakve obuće, osjetimo svaki kamenčić na tlu, amortizacija naše cijele težine je lošija i ne dozvoljava potrebnu modifikaciju stopala i mišića potkoljenice prilikom hoda

“Svaka obuća koje ne pruža potporu peti i gležnju potencijalno je štetna, i japanke, ali i uggsice. Problem je što se noga lako može izokrenuti, čak i iščašiti,” izjavio je dr. Stanislav Peharec za večernji list.

Prilikom nošenja japanki trebate posebno paziti na izvrtanje noge ili zapinjanje nožnih prstiju. Noga u takvim otvorenim sandalama ili japankama nije učvršćena jer nema pojačanja koja podržavaju stražnju stranu stopala, stoga je veća vjerojatnost da ćete napraviti krivi korak i izvrnuti gležanj. Dodatnu glavobolju mogu vam zadati druge osobe koje vam mogu stati na nezaštićene prste. Samo se sjetite gužveu tramvaju ili autobusu i bit će vam sve jasno!

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo