Oženjene osobe su zdravije i sretnije! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oženjene osobe su zdravije i sretnije!

Američko je istraživanje pokazalo kako oženjene osobe uživaju bolje mentalo i tjelesno zdravlje od “singlica” ili pak osoba čiji je bračni partner preminuo. Također, oženjene su osobe manje sklone razvijanju kroničih bolesti. Prilično dobre vijesti za parove, zar ne?

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Missouriju koji su analizirali brakove 707 osoba kroz razdoblje od 20 godina i koncentrirali se na odnos između partnera i njihovo zdravlje.

“Partneri bi trebali biti svjesni toga da način na koji se odnose jedno prema drugome i koliko su sretni utječe na zdravlje oba partnera, a također bi trebali razmisliti o svojim osobnim vezana kada razmišljaju holistički o svom zdravlju”, savjetovala je Christine Prolux, profesorica Odsjeka Ljudskog razvoja i obiteljskih istraživanja, voditeljica istraživanja.

“Obično razmišljamo o starenju kao o nečemu što možemo tretirati medicinski tabletom ili s više vježbanja, ali rad na braku može jednako imati dobrobiti za zdravlje kako starite.

Bolji odnos s partnerom neće izliječiti rak, ali bliskija veza može poboljšati duh obje osobe i sniziti stres”, zaključila je voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of Family Psychology.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od
tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo