Zdravlje

Zdravlje

Pandemija (još) nije iza nas! Ovo je jedini pravi razlog zašto broj zaraženih ponovo raste

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovog je tjedna direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi izdala upozorenje o opasnoj prijetnji vezanoj za bolest COVID-19 tijekom konferencije.

Pandemija nije iza nas, navodi dr. Rochelle Walensky te napominje kako je na nama da se ponašamo odgovorno.

“Pozivam sve u akciju, bilo da su se cijepili ili ne da poduzmu prave korake“, a razlog ove molbe je taj što diljem svijeta brojke zaraženih opet rastu.

Rast zaraženih zabrinjava

Dr. Walensky naveo kako je Americi statistika pokazuje kako je prošlog tjedna svakog dana prijavljeno novih 53 800 slučajeva, što pokazuje rast. U bolnicu se prima oko 4,500 osoba dnevno, a umre oko 1000. Iako broj umrlih i dalje pada, broj zaraženih zabrinjava.

Imate uputnicu za kolonskopiju? Bez panike! Evo što trebate učiniti da bi pregled bio brži i uspješniji

Nove varijante virusa su zabrinjavajuće

Zašto se to događa? Ona smatra da je razlog vrlo jednostavan a to je opuštanje i popuštanje preventivnih mjera dok je brojka još uvijek visoka i dok se zabrinjavajuće nove varijante virusa šire ubrzano. Upravo je to jaka prijetnja napretku kojeg smo prethodno postigli.

Zašto vas stalno svrbi ruka? Izgleda da razloga može biti puno

Savjetuje da još malo izdržimo

“Vjerujte mi, sve razumijem. Svi imamo obitelj s kojom želimo provoditi vrijeme i sanjamo povratak aktivnostima kojima smo nekada bili posvećeni. No sada moramo naći zaklon i izdržati još malo. Sada je kritična točka pandemije i moramo odabrati pravi put. Moramo djelovati sada. Zabrinuta sam da ako to ne napravimo, možemo patiti od posljedica“, dodala je.

Cijepite se, napravite pravu stvar

Dobra je vijest da se ljudi cijepe i da se čeka pošiljka novih doza, a do tada je potrebno napraviti sve što možemo kako bi se zaustavilo širenje COVID-a a i svih varijanti virusa. Važno je učiniti pravu stvar, kazala je direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – nositi maske, distancirati se, izbjegavati okupljanja i biti spremni zavrnuti rukave i cijepiti se.

Ne zaboravite prati ruke

Kvalitetnim higijenskim navikama, tvrde stručnjaci, moguće je smanjiti širenje bolesti i kod odraslih, ali i djece. Treba imati na umu da je održavanje higijene noktiju jednako važno jer se ispod njih nalazi najviše prljavštine. Uz to, dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje, a ne samo pranje. Najbolji način sušenje ruku je korištenje papirnatih ručnika. Nikako nije na odmet danas ih prati često, ali svako pretjerivanje može samo značiti dodatnu štetu.

Treba li prati ruke vrućom vodom i koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

Ruke perite prije obroka, nakon korištenja toaleta, prije i nakon pripremanja jela, posebno prije diranja lica i seksualnih odnosa. Danas je bitno prati ih nakon svakog posjeta trgovini, diranja gumba u liftu i slično…

Sapun će „obgrliti“ bakterije koje će se skup sa njim isprati vodom, a važno je ruke prati dovoljno dugo i pod mlazom čiste vode iz slavine. Ako nemate pristup vodi i sapunu, poslužit će i gel za dezinfekciju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo