Zdravlje

Zdravlje

Parovi koji se svađaju – uvijek će se svađati

Zdravorazumna pojava dobila je i potvrdu američkih istraživača koji su pratili tisuću bračnih parova kroz razdoblje od 20 godina. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine ovisno o tome koliko se svađaju: brak s malom razinom sukoba, srednjom te visokom.

Istraživači Sveučilišta Ohio su analizom podataka ustanovili kako se razina sukoba u braku malo promijenila kroz 20 godina. Također, parovi koji su u manjoj mjeri bili sukobljeni češće su zajednički donosili odluke, što je iznenadilo voditelje studije.

“To je zanimljivo jer biste pomislili da će zajedničko donošenje odluka stvoriti više prilika za sukob, no to nije bio slučaj. Čini se da ako oba supružnika imaju pravo glasa, oni su zadovoljniji svojom vezom i nisu skloni svađanju”, objasnila je Claire Kamp Dush, profesorica ljudskog razvoja i znanosti obitelji, ujedno i voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Family Issues.

Jednako tako, osobe koje se rjeđe svađaju sa supružnikom sklonije o braku razmišljaju na tradicionalni način: za njih brak traje doista do kraja života.

O tome kako se “dobro” posvađati i riješiti razmirice na obostrano zadovoljstvo,
razgovarali smo s Ljubicom Uvodić-Vranić, profesoricom
psihologije, terapeutkinjom i  predsjednicom Udruge www.petkomu5.hr: Nakon dobre svađe bolje se razumijemo!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo