Zdravlje

Zdravlje

Pluća, bubrezi, srce, mozak… Infekcija koronavirusom bi mogla ostaviti trajne posljedice i na ove organe

Kako se tek prije nekoliko mjeseci ovaj virus pojavio, znanstvenici tek otkrivaju kako koronavirus utječe na zdravlje jednom nakon što se osoba oporavila.

Rani dokazi ukazuju na to da određen broj osoba koji su se oporavili od COVID-19 virusa mogu imati dugotrajne posljedice u vidu zdravlja.

Za sad se čini kako osobe koje su imale blage simptome neće patiti zbog dugotrajnih posljedica, tvrde stručnjaci. Ipak, oni koji su imali ozbiljne simptome, mogu se suočavati s kompliciranijim slikom, i to ne samo kad su pluća u pitanju.

Liječnici pokušavaju shvatiti dugoročni utjecaj  na srce i ostale organe, navodi dr. Andrew Freeman, kardiolog.

“Imati ćemo puno ljudi koji su preživjeli infekciju, ostaje pitanje trebamo li provjeravati stanje drugih organa kako bismo shvatili koje su dugoročne posljedice ove bolesti“, dodaje Freeman.

Evo što su liječnici do danas zaključili

Pluća

Pacijenti koji su imali teži oblik bolesti vjerojatno će imati dugotrajne posljedice, smatra dr. Amesh Adalja.

Prošlog su mjeseca liječnici iz Kine objavili kako je kod takvih pacijenta zabilježeno smanjeno funkcioniranje pluća za čak 20-30 posto

U takvim bi situacijama rehabilitacija mogla ponovno ojačati pluća pa bi se zdravlje osobe moglo vratiti u prvobitno stanje.

Srce

Oko 20 posto pacijenta je u Kini, tijekom hospitalizacije doživjelo oštećenje srca, javlja nedavno provedena studija. Druga je pak otkrila kako oko 16 posto pacijenta doživi aritmiju, dok neka izvješća upozoravaju kako srčani infarkt.

Dr. sc. Gzim Redžepi: Pravilnim disanjem možemo kontrolirati stres i popraviti imunološki sustav

Dr. Freeman pojašnjava kako je infarkt čest kada je srce pod velikim opterećenjem, a i dugotrajne bolesti pluća mogu imati negativan utjecaj na srce.

“Srce i pluća su jako povezani, ponekad kad su pluća bolesna, srce isto može patiti od upala ili neke bolesti“, smatra Freeman.

Uz to je važno znati da ponekad virusna oboljenja mogu destabilizirati plak na arterijama što može rezultirati srčanim infarktom.

Bubrezi

Ne postoji dokaz da ovaj virus ostavlja negativne posljedice kod osoba koje su doživjele blage simptome bolesti, ali abnormalnosti na bubrezima se primjećuju kod 25-50 posto pacijenata koji su razvili ozbiljne simptome, prema pisanju magazina Society of Nephrology.

Ti pacijenti imaju više proteina i crvenih krvnih zrnaca u urinu, a oko 15 posto doživi smanjenje funkcije filtriranja.

Kada bi birala samo jedan tretman za lice, dermatologinja bi odabrala baš ovaj

Novi koronavirus je infektivni organizam koji može dovesti do niza promjena u imunološkom sustavu koje mogu voditi do sepse što znači da je većina organa ugroženo. Neke osobe sa sepsom mogu doživjeti velika oštećenja bubrega.

Mozak i psihičko zdravlje

Što dulje vremena pacijenti provedu na intenzivnoj njezi, veće su šanse da će patiti od kognitivnih i emocionalnih posljedica, a liječnici to nazivaju „Sindrom nakon intenzivne njege“

Često kad pacijenti napute jedinicu intenzivne njege teško im je razumijete svoje misli i osvijestiti osjećaje“ dr. Amy Bellinghausen navodi za NBC News.

Pretpostavlja da je oko 2/3 pacijenta koji su bili na respiratoru doživi iste probleme. Mogući je razlog manjak kisika u mozgu i krvi, ili lijekovi koji se koriste za smirivanje pacijenta.

Živčani sustav

Neurološki simptomi bi također mogli biti izgledni. Ostali koronavirusi koji utječu na čovjeka mogu utjecati na cjelokupni živčani sustav, pa je logično da se i COVID 19 može manifestirati na ovaj način, smatra šef neurokirurgije Sveučilišta države u Aurori.

Studija objavljena prije nekoliko dana otkriva kako su neurološki simptomi primijećeni kod 36 posto pacijenta u Kini, a uključuju vrtoglavicu, glavobolju, gubitak mirisa i okusa…

Možemo zaključiti da liječnici još uvijek pokušavaju shvatiti na koje sve načine ovaj virus ostavlja posljedice na zdravlje, a za to su potrebne dugotrajne i iscrpne studije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo