Pobijedite stres i sredite misli ovom jednostavnom i učinkovitom metodom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite stres i sredite misli ovom jednostavnom i učinkovitom metodom

Pisanjem o osjećajima može pomoći da sredite misli, pobijedite stres.

Zapišite što vam je na umu i u srcu jer znanost uvjerava kako upravo ta navika može djelovati oslobađajuće i pozitivno na vaše mentalno zdravlje.

Niz negativnih misli možete prekinuti upravo zapisivanjem tih misli koje mogu spriječiti vaš osobni napredak i pogoršati stanja poput anksioznosti i depresije.

Vođenje dnevnika može osigurati osobi da organizira misli i osjećaje, a tako se i postiže kontrola nad vlastitim mislima“, dodaje Allison Lobel, psiholog iz  Chicaga.

Evo kako započeti s vođenjem dnevnika

1. Odredite vrijeme

Samo da na pameti imate pisanje dnevnika, već ste puno napravili. Kako bi sve bilo potpuno uspješno, odredite vrijeme kada ćete uvrstiti pisanje dnevnika u svoju rutinu.
“Ljudima govorim da je najbolje vrijeme ujutro ili prije spavanja za pisanje dnevnika“, dodaje Lobel. Pisanje dnevnika prije spavanja je možda i najbolja odluka jer može poslužiti da cijeli dan sagledate iz neke nove perspektive. Uz to ćete i bolje spavati jer ćete sve misli koje vas možda muče zapisati na papir.

Započnite s laganim temama

Ako vam je sama pomisao da ćete zaviriti duboku u sebe zastrašujuća, prve teme neka budu nešto lakše pa započnite s time kada ste ustali, jeste li se kupali, što ste jeli i obukli… Tada dodajte sve što sto ste osjećali tijekom dana. Na primjer, zaboravili ste naviti sat pa ste malo kasnili na posao i tako je dan započeo stresom. Čak i pisanje rasporeda za naredni dan može biti pozitivno iskustvo. Zapisujte i na čemu ste zahvalni, bile to male ili velike stvari, a upravo vam to može pomoći da lakše ostvarite svoje ciljeve. Ako vam je dalje teško, odredite si 3 ili 5 minuta za zapisivanje misli i prestanite kada se upali alarm.

Osjećate se kao da su vas obaveze “stisnule”? Ovih 6 savjeta vratit će vas u ravnotežu

Pronađite dnevnik koji vam se sviđa

Imate dva izbora: možete dnevnik pisati na kompjutoru ili papiru. Lobel savjetuje da odaberete papir jer je većina nas ionako cijele dane prikovana za ekran i tastaturu pa ovo može poslužiti kao kratki predah.

Zapisivanjem na papir možete i osvijestiti to da su vaši osjećaji bitni i da zaslužuju vrijeme koje ćete im posvetiti. Polagani pokreti ruke dok pišete također mogu djelovati umirujuće.

Budite iskreni

Teško je biti potpuno otvoren pa i prema samom sebi, a zapisivanjem osjećaja dodaje vrijednost činu jer su riječi tu, ispred vas. Možda ćete poželjeti malo ublažiti svoje emocije na papiru, ali to vam neće donijeti puno dobroga.

“Prema mom iskustvu pisanja dnevnika, ako želim korist od toga, moram biti potpuno iskrena. Isto ću uvijek savjetovati svojim pacijentima“ ističe Brandon Giostra, socijalni radnik.

Pronađite mirno mjesto

Možda ste se u mladosti bojali da će mama ili brat pročitati vaš dnevnik, pa bez obzira na to što ste planirali u njega pisati, pronađite mirno mjesto u kući za svoj dnevnik. Giostra napominje da ne odustajete od pisanja dnevnika samo zbog straha da će ga netko pročitati, i sasvim je u redu da želite svoje misli zadržati za sebe. Pronađite i ugodno mjesto u kući na kojem možete pisati dnevnik, uzmite si dekicu i šalicu omiljenog čaja – što god će vam cijeli proces učiniti ugodnim.

Kako zaspati za 10, 60 ili 120 sekundi? Evo nekoliko nevjerojatnih metoda

Kada se treba posavjetovati sa stručnjakom?

Ponekad samo pisanje dnevnika može osobi pomoći da prihvati probleme s kojima se suočava i želi poraditi na njima, posebno ako se radi o mislima koje vas plaše. Upravo to može značiti da je potrebno potražiti i pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da bolje razumijete sebe i pronađete lakše rješenje za svoje probleme.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo