Zdravlje

Zdravlje

Pomaže li komplementarna medicina kod kroničnog umora?

Sindrom kroničnog umora (SKU) najčešći je naziv za stanje iscrpljenosti, o kojem se malo toga zna, i nepoznatog je uzroka. Simptomi uključuju bolove u mišićima i zglobovima po cijelom tijelu, kognitivne smetnje, kroničnu, ponekad vrlo tešku mentalnu i fizičku iscrpljenost te još neke druge karakteristične simptome koji se jave kod dotad zdrave i aktivne osobe. Umor je čest simptom mnogih bolest, no SKU je multisistemna bolest i relativno je rijetka. Naime, kronični umor je problem za oko 17 milijuna osoba diljem svijeta.

Kako bi donijeli presudu o učinku komplementarne medicine na sindrom kroničnog umora, stručnjaci su analizirali zaključke 26 provedenih studija u kojima su korištene tehnike koje povezuju um i tijelo, npr. qigong, meditacija i iscjeljenje na daljinu, masaža, tuina (vrsta kineske manipulativne terapije), tai chi, homeopatija, ginseng, dodaci prehrani i sl. U studije je bilo uključeno gotovo 3300 ispitanika. 

Istražitelji su ustanovili kako su qigong i meditacija pomogli kod umora, dok je masaža djelovala pozitivno kod umora, depresije, boli i nesanice. Turina se također pokazala korisnom kod osoba koje su bolovale od sindroma kroničnog umora. Većina provjerenih dodataka prehrani nije utjecala na ovo mukotrpno stanje umora, osim magnezija i nikotinamid adenin dinukleotida (NADH). Nadalje, ni ginseng ni homeopatski tretmani nisu doveli do značajnog poboljšanja simtpoma kroničnog umora.

Stručnjaci su zaključili kako su njihovom analizom ustanovljeni “ograničeni dokazi za učinkovitost prirodnih remedija za osobe sa sindromom kroničnog umora, no s obzirom na nedostatak učinkovitih tretmana konvencionalne medicine i na relativnu sigurnost prirodnih remedija, osobe sa sindromom kroničnog umora mogu osjetiti nekakvo poboljšanje ovim opcijama”. Cijelo istraživanje možete pročitati ovdje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo