Zdravlje

Zdravlje

Pomažu li kupusnjače u borbi protiv raka dojki, debelog crijeva i prostate?

Foto: Shutterstock

Ne možete pogriješiti ako u prehranu uvedete povrće iz roda kupusnjača, koje uključuju brokulu, kao i kelj te kupus.

Kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji  štiti  organizam od tumora. Osim antioksidanata, sadrže vitamin C i minerale – posebno kalij, željezo, magnezij,folnu kiselinu, kalij i vlakna te vitamine skupine B.

Iako se stalno spominje kako pomažu pri sprečavanju raka, trenutno je to pitanje tema istraživanja, navodi glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics, Vandana R. Sheth;

Dok su rezultati koji dolaze od istraživanja nad životinjama pozitivni, oni koji se tiču ljudi su još pomiješani. Kupusnjače sadrže spojeve izotiocijanat i indole, a u laboratorijskim istraživanjima na miševima i štakorima je dokazano kako te prirodne supstance utječu na zaustavljanje raka mjehura, dojki, debelog crijeva, pluća i želuca tako što štite DNA od štete nastale upalnim procesima.

Nakon što pročitate ovo, jaja bi mogla postati vaša omiljena namirnica​

No, studije provedene nad ljudima nisu dale tako pozitivne rezultate –  neke su pokazale kako konzumacija ovih namirnica nema nikakvog utjecaja na zaustavljanje razvoja raka prostate, debelog crijeva, pluća i dojki, dok su druge potvrdile kako se ipak smanjuje rizik od tih oboljenja.Jedna je  nizozemska studija izvijestila da žene koje su jele puno ovog povrća imaju smanjen rizik od raka debelog crijeva, ali ne i raka rektuma. Analiza studije je pokazala kako žene koje u danu pojedu 5 porcija ovog povrća imaju smanjen rizik on razvoja raka pluća.

Do novih rezultata studije, možemo sa sigurnošću tvrditi da je dobro jesti kupusnjače za održavanje zdravlje organizma zbog svih dobrih sastojaka koje sadrže, a oni će štititi imunološki sustav i održavati DNA zdravim. 

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo