Zdravlje

Zdravlje

Postoje namirnice koje mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa – konzumirate li ih?

Osim namirnica koje preveniraju dijabetes, postoji i jedna koja rizik povećava.

Kada govorimo o dijabetesu obično je to u kontekstu dijeta i namirnica koje treba jesti. No nova studija otkriva da postoji potpuno druga kategorija namirnica koje mogu igrati veliku ulogu u razvoju dijabetesa.

Prošlog su tjedan znanstvenici sa sveučilišta Alberta u Kanadi i medicinskog sveučilišta u Iranu objavili rezultate studije u magazinu Nutrition Journal. Tim specijaliziranih dijetetičara, endokrinologa i stručnjaka za znanost o hrani istražili kako to mliječni proizvodi mogu biti povezani s razvojem dijabetesa, koji je često potaknut lošom prehranom.

Kroz godine su pratili prehrambene navike 639 osoba kojima je dijagnosticiran predijabetes. Devet godina nakon početka studije su izmjerili u koliko se slučajeva kod ovih pacijenta razvio dijabetes tip 2, a to je iznosilo oko 25 posto.

Smanjen unos mliječnih proizvoda povezan s povećanim rizikom od dijabetesa

Autori studije kažu kako kada se podaci usporede sa sudionicima koji su redovito uzimali mliječne proizvode, oni koji su ih unosili manje (za oko 50 posto) imaju veći rizik od razvoja dijabetesa.

Čini se i da faktor masnoće ima posebne efekte…

Mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoće su povezani sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2

Znanstvenici su objavili kako je povećana konzumacija mliječnih proizvoda koji imaju manji udio masnoće povezana sa smanjenim rizikom za razvojem dijabetesa tip 2, ako se usporedi s razinom konzumacije koja se nije promijenila s vremenom. Mlijeko i jogurt s malo masnoće čini se imaju najveći utjecaj. Posebno se to odnosi na ispitanike koji su povećali konzumaciju ovakvih namirnica, tu se rizik smanjuje za čak 43 posto.
Povećan unos jogurta s malo masnoća i potpuno smanjen unos jogurta s puno masnoća su vodili do 27 posto manjeg rizika od razvoja ove bolesti.

Stručnjaci odabrali: Ovih 5 dijeta je proglašeno najučinkovitijima u ovoj godini

Sir povećava rizik

Znanstvenici su pratili i što se događa kada se konzumira punomasni sir umjesto mlijeka s malo masnoće – rizik se povećava za 66 posto, a kada se jogurt s malo masnoća zamjeni ovakvim sirom, rizik je čak 47 posto veći za razvojem dijabetesa.
Moguć je razlog to, navode autori, što kada se unos mliječnih proizvoda s malo masnoća poveća, on može biti zamjena za konzumaciju puno nezdravijih namirnica, pa tako jedan jogurt u kojeg ste dodali voća, može biti zamjena za sladoled.
Također ističu kako fermentacija u jogurtu može pozitivno utjecati na način na koje tijelo procesuira šećer, bez obzira na postotak masnoće u jogurtu. Istraživanja pokazuju da konzumacija bilo kakvog jogurta (postotak masnoća) je povezan sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2.

Koji su simptomi dijabetesa?

Umor i glad: Naše tijelo pretvara hranu koju jedemo u glukozu koje stanice mogu koristiti kao energiju. Stanicama je potreban inzulin kako bi mogao “dovesti” glukozu. Čim tijelo nema dovoljno inzulina ili ako stanice nisu osjetljive na njega, glukoza ne može dospjeti u stanice i na kraju smo ostali bez energije. To znači da osjećamo veću glad i da smo umorniji nego inače.

Često mokrenje i žeđ: Prosječna osoba mokri između četiri i sedam puta u jednom danu, međutim osobe oboljele od dijabetesa mokre češće. Pod normalnim okolnostima naše tijelo reapsorbira glukozu kako ona prolazi kroz bubrege, no kada dijabetes prouzroči skok šećera u krvi, višak šećera (glukoze) se nakuplja u krvi. Bubrezi moraju pojačano raditi kako bi uspjeli filtrirati i apsorbirati taj višak šećera, no ako ne mogu pratiti taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem.

Ovih 10 namirnica jačaju vaš imunitet, a danas je to najvažnija stvar koju za sebe možete napraviti

Neželjen gubitak težine: S obzirom na to da tijelo ne dobiva dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi sagorijevati mišiće i masne naslage kako bi kompenziralo taj nedostatak. To znači da možete smršavjeti čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne mijenjate svoju razinu tjelesne (ne)aktivnosti.

Mučnina i poriv za povećanjem: Jednom kada je tijelo primorano trošiti masne naslage, ono stvara ketone koji se nakupljaju u krvi. Jednom kada njihova koncentracija dosegne opasnu razinu, dolazi do moguće pogubnog stanja ketoacidoze. Upravo ovi ketoni mogu prouzročiti osjećaj mučnine.

Suha usta i svrbež kože: S obzirom na to da tijelo koristi više tekućine za mokrenje, to podrazumijeva manje vode za ostale organe i potrebe tijela. Dehidracija uzrokuje suhoću ustiju, a suhoća kože rezultira svrbežom.

Mućenje vida; Promjena u razini tekućine u tijelu može dovesti do oticanja očiju i tako prouzročiti probleme s vidom, koji se muti. Oči doslovce mijenjaju svoj oblik i gube sposobnost izoštravanja predmeta.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo