Hrana i recepti

Hrana i recepti

Stručnjaci odabrali: Ovih 5 dijeta je proglašeno najučinkovitijima u ovoj godini

Evo što kažu stručnjaci, koje su dijete u 2021. godini dale najbolje rezultate.

Kako se bliži kraj ove godine, možda ste već spremni za novi početak. Ove smo godine svi žonglirali obvezama i novostečenim vještinama koje je nametnula pandemija, a možda je sad vrijeme da se malo više posvetimo sebi. Jedan od vodećih portala za istraživanje podataka, U.S. News & World Report, je zatražio od stručnjaka u zdravstvu da rangiraju rezultate najboljih načina za mršavljenje ove godine, a ovisno o tome koliko su sigurni, praktični ali i uspješni.  24 stručnjaka za prehranu, nutricionista i zdravstvenih stručnjaka je proučavalo 39 programa mršavljenja prema specifičnim kriterijima. Evo što su odabrali kao najbolje opcije.

5. Dijeta Mayo klinike

Stručnjaci su na peto mjesto stavili ovu dijetu radi samog pristupa a to je da se zdrava prehrana pretvori u životnu naviku s piramidom koja preporučuje konzumaciji voća, povrća, žitarica, zdravih masnoća uz 30 minuta aktivnosti u danu.

Postoji jedan jedini napitak koji će vas postarati, a sigurno ga stalno imate pri ruci

4. Volumetrijska dijeta

Stručnjaci U.S. News & World Reporta ističu kako je ova vrsta dijete potencijalno dobra za zdravlje srca i kod dijabetesa. U ovoj se dijeti fokus stavlja na namirnice malo kalorija ali puno vode, a one se smiju jesti u željenoj količini. Cilj je da osoba ne gladuje već da hranu s puno kalorija zamijeni zdravim i ukusnim namirnicama koje ih sadrže jako malo.

3. Veganska dijeta

Sigurno ste čuli da možete prehranu bazirati samo na bilju i da je to dobra odluka za vas i za planetu. Prema riječima stručnjaka, namirnice bogate vlaknima i zdravim masnoćama, ako se dobro balansiraju, mogu uvelike utjecati na gubitak kilograma. Podaci otkrivaju kako trenutno oko 6 posto stanovnika Amerike jesu vegetarijanci, što je više za 5 posto nego prije 7 godina.

Možda je ograničavajuće to što u veganskoj prehrani osoba mora paziti na dosta zabrana, što je teško pratiti nekome tko je navikao na zapadnjačku hranu.

Jeste li znali da cijelo vrijeme krivo koristite maslinovo ulje? Jedan jednostavan trik će spasiti sve

2. WW dijeta – nekad poznata kao Weight Watchers

Stručnjaci hvale ovu vrstu prehrane jer dozvoljava da jedete što želite i usvojite zdrave životne navike, ali i gubite kilograme.

1. Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanstvo je pojam koji tvore dvije riječi: fleksibilan i vegetarijanstvo. Ovo je uglavnom vegetarijanski način prehrane s povremenom konzumacijom mesa. Cilj je jesti više hrane biljnog podrijetla, a manje mesa, kako bi se, osim gubitka tjelesne mase, općenito poboljšalo zdravstveno stanje. Stručnjaci se slažu da ovaj način prehrane može biti i životni stil, a sve je u tome da se nađe balans i da se unose svi potrebni nutrijenti i minerali. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo