Postoji jedna stvar koju biste trebali napraviti ako ste pretjerali u jelu i zaboravite na dijete i detokse - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Postoji jedna stvar koju biste trebali napraviti ako ste pretjerali u jelu i zaboravite na dijete i detokse

Svima nam je poznat osjećaj težine kada se prejedemo, ali postoji jedna stvar koja će vam pomoći.

Bilo da ste pojeli kolač previše ili preveliku pizzu, dobro vam je poznat osjećaj nadutosti i težine u trbuhu.

Dok će neki reći da trebate izbaciti sve ugljikohidrate i pratiti keto plan prehrane što prije, nemilosrdno brojati unos kalorija ili se posvetiti detoksu, neki stručnjaci kažu da je potrebno malo bolje pripaziti što radite jer možete samo pogoršati situaciju, a to se posebno odnosi na odluku danima nakon prejedanja ništa ne jedete.

Evo što kažu dijetetičari o ovom problemu jer ako vam se dogodilo jednom, sasvim sigurno će se i ponoviti.

Prema riječima stručnjaka ovo morate napraviti nakon što ste previše pojeli

Lisa Valente, dijetetičarka ističe: „Najbolja stvar koju možete napraviti je da dišete i krenete dalje. Nemojte se zabrinjavati i zabranjivati si, već se vratite starim, normalnim navikama. Nakon praznika ili bilo kakve proslave, nema potrebe da se odričete nekih namirnica i stalno brinete o tome što ćete jesti“.

Ovo su 4 najvažnija vitamina i minerala za jačanje imuniteta koji će vam trebati ove godine

Nije važno jeste li samo pretjerali s jednim obrokom ili ste previše jeli kroz tjedan, zapamtite da se radi o kratkom razdoblju i da vas ono neće slomiti, ističe Victoria Seaver, dijetetičar.

Čak i ako vas hlače malo stežu, stvari će se vratiti na staro nakon par dana kada se vratite svojim navikama, dodaje.

Umjesto uskraćivanja hrane, možete primijetiti kako ćete nakon par dana uživanja u velikim količinama hrane imati jaku želju za zdravim namirnicama. Idealna je to prilika da napravite finu salatu, natočite vodu u bočicu i izađete u dugu šetnju ili odraditi trening.
“Ključ je u tome da se ne kažnjavate radi ugode već kao odluku koja će vam donijeti ugodu. Ako ste uzrujani jer ste pojeli još jedan komad torte, popili čašu vina previše u gradu  nemojte biti jer to nije dobro za vaše zdravlje. Uz to se može dogoditi da si postavite zabrane vezane za hranu što pak u konačnici može dovesti do ponovnog prejedanja jer niste donijeli pametne, zdrave odluke“, dodaje i ističe kako upravo takav začarani krug želite izbjeći.

“Slušajte svoje tijelo i odgovarajte na njegove potrebe. Ono će vam uvijek otkriti što mu je potrebno, pa je logično da nam se više jede zdrava hrana nakon nekoliko dana pretjerivanja. Posjetite tržnicu ili prodavaonicu i nabavite dosta zdravih namirnica kako biste ih imali pri ruci kada se javi želja za hranom. Pokušajte povrće jesti i za ručak i za večeru, planirajte zdrave obroke za cijeli dan kako ne biste u trenutku gladi opet posegnuli za slatkišima ili sendvičima.

Ovaj čaj je najbolji izbor ako želite usporiti starenje i očuvati mladolikost

“Ipak, ako osjetite veliku potrebu za čokoladom na kraju dana, nemojte si oduzeti to zadovoljstvo, ali ju pokušajte kombinirati sa zdravim namirnicama, poput čaše mlijeka ili malo sira te voća“, dodaje Seaver. Kako zdravo tijelo je posljedica zdravih misli, ako naviknete mozak na zdrave namirnice, rado čete ih jesti ali si i moći priuštiti koji „izlet“ s ugljikohidratima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo