Postoji jedno piće s kojim morate biti posebno oprezni na dočeku Nove - evo s čim ga nikad nemojte miješati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Postoji jedno piće s kojim morate biti posebno oprezni na dočeku Nove – evo s čim ga nikad nemojte miješati

Shutterstock

Učinci energetskih pića na zdravlje su brojni, a maloljetnici su izloženi većem riziku od štetnih posljedica energetskih pića od odraslih.

Energetska pića rijetko ili češće pije 60% djevojčica u dobi od 15 godina i 63,4% dječaka u toj dobi te gotovo svako drugo dijete u dobi od 13 godina. Svaki treći jedanaestogodišnjak probao je energetsko piće.

“Zaprepašćuje da 5,9 posto dječaka u dobi od 11 godina i 2,3 posto djevojčica energetska pića piju svaki dan. U izrazito velikom riziku je i onih do deset posto petnaestogodišnjaka koji piju energetska pića u kombinaciji s alkoholom. Između jedan do dva posto djevojčica između 11 i 15 godina posljednji put kad su pile energetska pića popile su tri i više tih pića, znači 750 mililitara, a za dječake je to između dva i četiri posto”, kazala je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, predstavivši podatke o konzumaciji energetskih pića među učenicima u RH.

Podaci iz 2022. godine u odnosu na one iz 2018. godine ne govore o porastu povremene konzumacije kod djece, ali imamo porast svakodnevnog pijenja energetskih pića, pijenje velikih količina tog pića i kombiniranja s alkoholom. U odnosu na 2018. godinu, djevojčice danas piju energetska pića više.

Kako do ravnog trbuha? Za početak izbjegavajte ova dva napitka

“Zbog prekomjerne konzumacije može doći do adrenalinske/kofeinske oluje, odnosno pojačanog rada srca te niza drugih teškoća među kojima i ishemije” navodi prof. Daniel Dilber, pedijatrijski kardiolog iz KBC-a Zagreb. “U povećanom su riziku od iznenadne smrti djeca s neprepoznatom srčanom greškom i neprepoznatim koronarnim anomalijama” kazao je prof. Dilber.

Zdravije alternative energetskim pićima 

Lakše je stvoriti novu naviku tako da se zamijeni stara pa je davanje alternativnih opcija jednostavan način za smanjenje konzumacije energetskih pića. Zdravije alternative energetskim pićima:

• voda ili mineralna voda s komadićima voća

• voćni čaj, topao ili hladan

• 100% prirodni sokovi.

Ako se djeca žale da se osjećaju tromo i imaju malo energije, potaknite ih da energiju pokušaju vratiti na zdravije načine – da odspavaju i ustraju u higijeni spavanja, što podrazumijeva odlazak na spavanje svaku večer u isto vrijeme i buđenje ujutro u isto vrijeme, zatim osigurati svakodnevno najmanje 9 sati sna, izaći i prošetati se na svježem zraku, otuširati se hladnom vodom, pojesti voće ili popiti napitak koji je zdravija alternativa energetskom piću.

Postoji jedno piće zbog kojeg vaša koža ubrzano stari – izbjegavajte

Kombinacija energetskih napitaka s alkoholom 

Miješanje energetskih napitaka s alkoholom sve je popularnije među mladima, no ono istovremeno nosi niz potencijalnih opasnosti. Umor je jedan od načina na koji tijelo inače osobi govori da je popila dovoljno, no u slučaju miješanja alkohola i energetskih pića stimulacijski učinci kofeina mogu prikriti depresivni učinak alkohola, kao i dojam koliko je osoba zapravo popila. To može potaknuti osobu da pije još i više nego što bi to činila bez kombiniranja alkohola s energetskim pićem. Osim toga, i energetska pića i alkohol su diuretici, tj. uzrokuju gubitak vode u tijelu. Dehidracija može spriječiti sposobnost tijela da metabolizira alkohol te povećati intoksiciranost, a time i mamurluk sljedeći dan.

Autor: Romana Kovačević Barišić

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo