Zdravlje

Zdravlje

Posumnjate li na infarkt ovih 5 stvari morate odmah učiniti!

Shutterstock

Prepoznajte ove uobičajene znakove i simptome srčanog udara tako da znate što očekivati prije nego što vas iznenadi.

Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu, a sad znamo i zašto!

Kako biti siguran da je u pitanju srčani udar?

Pravilo broj jedan glasi: ako niste kardiolog, ne postavljajte dijagnozu! Nazovite odmah 112 ukoliko osjetite i najmanju sumnju da bi u pitanju mogao biti srčani udar.

Budući da se većina smrtnih slučajeva događa u prvih sat vremena od udara, odgađanje poziva nakon pojave prvih simptoma može vam ugroziti život.

Ovo su sigurni znakovi da morate zvati hitnu pomoć:

Osjećaj nelagode u prsnom košu. Većina pacijenata koji su preživjeli srčani udar svjedoči o osjećaju nelagode u sredini prsnog koša koji traje nekoliko minuta ili nestane pa se opet pojavi. Opsisuju ga kao neugodan pritisak, stezanje, osjećaj ispunjenosti ili bol.

Nelagoda u gornjem dijelu tijela. Bol u jednoj ili obje ruke, leđima, vratu, čeljusti ili trbušnoj šupljini može biti simptom srčanog udara.

Kratak dah. Ovaj simptom može se pojaviti samostalno ili osjećaj nelagode u prsnom košu.

Ostali simptomi. Obratite pozornost na simptome koje uobičajeno ne osjećate, poput iznenadne navale hladnog znoja, mučnine, nesvjestice, sveopćeg umora ili neobjašnjivog osjećaja da će sve propasti.

Hoćete li prije udara osjetiti „slona na prsima“?

Možda hoćete, a možda i nećete. Za vrijeme srčanog udara prekida se dotok krvi u srčani mišić zbog čega srčane stanice počinju odumirati, a vi biste mogli osjetiti bol u prsima.

Ovaj simptom ponekad može izostati, osobito kod žena. U većini slučajeva, srčani udar razvija se postupno, uz bol srednjeg intenziteta ili osjećaj nelagode.

Možete li doživjeti srčani udar, a da toga niste svjesni?

Premda se ovo može dogoditi svakome, osobe koje boluju od dijabetesa pod većim su rizikom od tzv. „tihoh infakta“.

Moguće je da ne osjetite niti jedan od uobičajenih simptoma srčanog udara, ali mogu se javiti mučnina, kratak dah ili nesvjestica.

Postoji li doba dana kada je rizik od srčanog udara veći?

Srčani udar može vas pogoditi u bilo koje doba dana, ali čini se da se učestalije javlja u ranim jutarnjim satima. Štoviše, istraživanja su pokazala da se 40 posto slučajeva dogodi između 6 sati ujutro i podneva. Također, iznenadna srčana smrt u 29 posto slučajeva javlja se u jutarnjim satima.

Evo što trebate učiniti kada posumnjate na srčani udar

Kod srčanog udara teško je isključiti osjećaj straha i nemoći, ali imajte na umu da bi vam ovih 5 koraka moglo spasiti život:

  1. Odmah nazovite hitnu pomoć i pokušajte ostati mirni.
  2. Sjedite ili lezite te polako žvačite jednu tabletu aspirina od 300 mg – aspirin pomaže ublažiti oštećenje srca ili razvoj opasnog ugruška krvi smanjujući „ljepljivost“ trombocita koji igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi.
  3. Osigurajte da vrata vašeg doma budu otključana kako bi djelatnici hitne pomoći nesmetano mogli ući u vašu kuću.
  4. Ne konzumirajte nikakvu hranu niti tekućinu.
  5. Nazovite rodbinu, susjeda ili prijatelja da čekaju pomoć s vama.

Što možete očekivati dolaskom u bolnicu?

Prvo će vas medicinsko osoblje spojiti na srčani monitor, a intravenozno će vam dati kisik i lijekove protiv bolova. Elektrokardiogram (EKG) služi za mjerenje električnih impulsa srca i otkrivanje nepravilnog ritma ili drugih nepravilnosti koje ukazuju na srčani udar. Također, liječnici će odmah uzeti uzorak krvi da vide je li srčani mišić oštećen i zatim ponovo 12 sati nakon napada. Ovi krvni testovi mjere razinu enzima koji se zove troponin, a koji se otpušta u krvotok ako je srčani mišić oštećen ili odumire. Ovisno o vašem stanju ili težini vašeg napada, liječnici vas mogu neko vrijeme zadržati u bolnici.

Predznaci srčanog udara – prepoznajte ih na vrijeme i izbjegnite fatalne posljedice!

Kada je potreban operativni zahvat?

Stignete li na vrijeme u bolnicu, liječnici će pokušati otvoriti vaše koronarne arterije mehanički, postupkom koji se zove koronarna angioplastika. Žičana vodilica se umeće u veliku perifernu arteriju i uvodi do odgovarajućeg koronarnog ušća. Kateter s balonom navođen fluoroskopski ili intravaskularnom ultrasonografijom se uvede do mjesta stenoze te napuše da razbije aterosklerotski plak i proširi arteriju. Angiografija se ponovi nakon postupka da se dokumentiraju promjene. Postupak se obično, ukoliko je potrebno, ponavlja u više žila.

Je li dopuštena tjelovježba nakon srčanog udara?

Vježba zapravo smanjuje rizik od drugog srčanog udara, ali razgovarajte s liječnikom kako biste zajedno ustanovili koji oblik tjelovježbe je siguran za vas.

Liječnici mogu preporučiti kardio vježbe, poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja kako bi se ojačao srčani mišić. Nikad ne započnite s treninzima prije nego se o svemu dogovorite sa svojim liječnikom.

Može li seks nakon srčanog udara ugroziti zdravlje?

Jednom kada vam liječnik da zeleno svjetlo za umjerenu tjelovježbu, to znači da se možete vratiti i aktivnostima u spavaćoj sobi. Kod većine ljudi seks je dopušten u roku od dva ili tri tjedna nakon srčanog udara, ali uvijek se prvo obratite svom liječniku i svakako mu recite osjećate li bilo kakvu bol u prsima ili palpitaciju srca.

Što vam se događa u prvih nekoliko dana nakon srčanog udara

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo