Povišena temperatura u djece i odraslih osoba - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povišena temperatura u djece i odraslih osoba

Dolaskom jeseni povećava se broj oboljelih najčešće od prehlade, upala i infekcija uzrokovane virusima i bakterijama koje prati temperatura. U panici svojim postupcima činimo više štete nego koristi.

Temperatura je zdrava reakcija organizma – naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija (bakterije se iznad 39 stupnjeva Celzijevih ne mogu razmnožavati, povećava se broj leukocita koji sprečavaju razvoj mikroba, ubrzavaju se metabolički procesi itd.).

Temperatura sama po sebi nije bolest. Ona može biti popratna pojava uz već spomenuta stanja kao i uz nicanje zuba, upale uha, zarazne bolesti, ali isto tako temperatura se javlja i u kroničnim oboljenjima, a javlja se i kao posljedica trovanja, opekotina, lijekova, toplinskog udara.

Temperatura iznad 39 stupnjeva Celzijevih pri infekciji je znak općeg vitaliteta pojedine osobe što je prisutno kod djece te se u njih razvije visoka temperatura koja se najčešće snižava i sveukupno traje do tri dana, za razliku od starije populacije s kroničnim bolestima. Kod njih je opći vitalitet manji te u akutnim stanjima najčešće dolazi do blagog povišenja temperature te bolest traje dugo i može prijeći u kroničan oblik.

VAŽNO! Potražite stručnu pomoć odmah:

  • temperatura je 41 stupanj Celzijus ili viša
  • temperatura je viša od 38,5 stupnjeva Celzijusa kod djece do četiri mjeseca života
  • toplotni šok
  • trovanje
  • opasnost od dehidracije – bolesna osoba ne može piti ili gubi mnogo tekućine povraćanjem, znojenjem ili proljevom
  • kod sumnje na meningitis – uz visoku temperaturu kod bolesnika je prisutna i izražena glavobolja ili bolnost u području vrata/bradom ne može dotaknuti prsa
  • konvulzija – nekontrolirano grčenje, trzanje ili tresenja dijelova ili cijelog tijela
  • temperatura nije jako visoka, ali bolesnik ima poteškoće s disanjem, gubi svijest, prisutna je zbunjenost, bolesnik je jako razdražljiv ili letargičan.

Bolesnik se treba promatrati u cjelovitosti simptoma jer visina temperature nije uvijek proporcionalna u odnosu na težinu bolesti.

Prirodni način spuštanja temperature – bez nuspojava

Prehrana i piće

Ne silite bolesnika da jede, naročito ne masnu hranu kako bi se olakšao rad jetre koja je preopterećena detoksikacijom zbog bolesti, a energija potrebita za probavu hrane usmjerila za ozdravljenje. Za dijete su najbolje tople lagane juhe od povrća ili voda u kojoj se kuhalo povrće, rižina kašica, čaj od kuzua s jabučnim sokom. Čaj od kamilice potiče znojenje, a dobar je za nemirne i nervozne bolesnike. Za jačanje imuniteta, a ujedno i protiv infekcije, dobri su propolis, matična mliječ, echincea, češnjak i hren.

Kupke i oblozi

Kupka u mlakoj vodi djelotvorna je kao i klasični lijekovi, ali nema nuspojava. Oblozi od svježeg tofua, lišća kelja, kupusa na čelu i na zatiljku, a kod vrlo visokih temperatura kada je glava najvrući dio koriste oblozi od bjelanjaka (ne kod osoba alergičnih na jaja) ili kriška sirovog krumpira na stopalima.

Homeopatske remedije

Belladonna, Ferrum phosphoricum, Pulsatilla, Apis, Bryonia, Aconitum… Svaka homeopatska remedija će sniziti temperaturu, ali samo kada su dobro odabrane snizit će vrućicu i pomoći organizmu pri uništavanju mikroba i ubrzati oporavak. Osim povišene temperature homeopat uzima u obzir sveukupnost simptoma te modalitete – je li bolesniku bolje u toploj/hladnoj sobi, kad je sam ili mu je bolje u društvu, raste li temperatura naglo ili se polagano povisuje, koja je potreba za toplim ili hladnim napitcima, odsustvo žeđi, je li razdražljiv, plačljiv ili miran itd.

 

Autorica teksta: Melita Žeželić, homeopatkinja, LICH, reg. HUH, aromaterapeutkinja, certificirani theta
praktičar – Udruga Radost buđenja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo