Povratak prirodi - blagodati bosog hodanja su višestruke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povratak prirodi – blagodati bosog hodanja su višestruke

Foto: Shutterstock

Za razvoj i očuvanje zdravlja stopala korisno je hodati bos jer se tako bolje razvija muskulatura i percepcija podloge, a time i ravnoteža.

Posljednjih je godina trend u očuvanju zdravlja kontakat sa prirodom, a boso hodanje je jedan od najboljih oblika praćenja ovog trenda.

Osim što će boravak u prirodi, kontakt sa njom i rekreacija u obliku hodanja ojačati vaše srce i krvne žile, pozitivan će se učinak primjetiti i na mišićnokoštanom sustavu.

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena

Sloboda stopala koja nisu stiješnjena u neudobnu i tvrdu obuću daju mogućnost cijelom tijelu da se skladno razvija i dobro funkcionira. Dobar oslonac na sva tri uporišta stopala je preduvjet da se skladno pozicioniraju koljena, da se dobro kreće zdjelični i rameni obruč a između njih da kralježnica održi svoje prirodne krivine područja donjeg dijela i vrata naprijed a gornji dio i trtica sa stražnjom stranom glave natrag.” pojasnila je dobrobiti bosog hodanja Jadranka Brozd, Fizioterapeut te dodaje kako stopalo mora imati različite poticaje koja će aktivirati i poprečni i uzdužni svod stopala, ali i prste koji ne smiju biti jako savinuti.

Preporuka je da hodate po pijesku, travi, kamenčićima, blatu i svakojakim neravninama koje se mogu postaviti na pod. Svakako je važno procijeniti opasnosti od ozljeda staklom ili drugim oštrim materijalom, a nikako nije poželjno hodati bos po vrućem asfaltu.

Bosonogo trčanje

“Bosonogo trčanje ili u specijaliziranim „tenisicama sa odvojenim prstima“ – čarapicama je zdravo. Naravno da je nužno procijeniti podlogu po kojoj se trči pa je loše prakticirati po betonu ili vrlo neravnom terenu ali bosonogo trčanje u prirodi uz adekvatnu dozu opreza od uobičajenih ozljeda uvijek možemo preporučiti.” zaključuje Brozd.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo