Zdravlje

Zdravlje

Preboljeli ste COVID i još se ne osjećate dobro? Simptomi dugog COVID- a mogu trajati i 18 mjeseci

Shutterstock

Znamo da se simptomi bolesti mogu dugo zadržati, ali novi podaci otkrivaju da u pitanju mogu biti i mjeseci…

Podaci su prikupljeni iz velike studije u kojoj je sudjelovalo oko 33 000 osoba u Škotskoj čiji su rezultati na COVID bili pozitivni. Rezultati se ustvari poklapaju s onima prikupljenih iz malih studija. Od 197 osoba koje su imale infekciju i nakon 12 i 18 mjeseci ispunili upitnik, se pokazalo da i dalje imaju simptome, stoji u priopćenju Nature Comunications.

Oporavak je u periodu od 12 mjeseci izostao kod 11 posto osoba, dok se 51 posto djelomično oporavio, a 39 posto ih se potpuno opravilo. Asimptomatična infekcija nije povezana sa dugotrajnim simptomima. Ali kod 31,486 osoba sa simptomatskom infekcijom, oko polovica njih se nije oporavila u periodu od 6 do 18 mjeseci. U istraživanju je osam posto izjavilo kako se nisu oporavili, 47 posto se djelomično oporavilo, a 45 se potpuno oporavilo od bolesti.

Muči vas “magla u mozgu” od kad ste u menopauzi? Nije to plod vaše mašte, naučite kako si pomoći

Naša je studija važna jer pruža razumijevanje o simptomima dugog COVID-a u općoj populaciji, ne samo od osoba koje su morale biti hospitalizirane radi simptoma; pojasnio je voditelj studije Jill Pell sa sveučilišta Glasgow.

Dugi COVID je češći kod pacijenata koji su bili hospitalizirani i koji su stariji, žene te oni s već postojećim zdravstvenim problemima. Najčešće se od simptoma javlja gubitak daha, bol u prsima, preskakanje srca i konfuzija te “maglica” u mozgu.

Cijepljenje prije infekcije se pokazalo kao dobra zaštita od dugotrajnih simptoma, otkrili su znanstvenici.

Muče vas simptomi dugog COVID-a? Nutricionisti otkrili koja to prehrana pomaže

Dr. Greg Vanichkachorn, direktor odjela za COVID Mayo Klinike te dr. Joan Salge Blake, nutricionistica sa sveučilišta Boston ističu važnost pravilne prehrane, koja će dobro doći cjelokupnom zdravlju. Ono što je po njima najbolji odabir je Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje, povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Dodaju i kako to ne znači da morate zaboraviti na meso i proteine, pa su riba i bijelo pileće meso dobar odabir. 

Ljekarnica otkriva što ove jeseni kupiti za jačanje imuniteta – provjerite

Blake dodaje da je slab unos proteina može utjecati na umor, a to je jedna od stvari koju ne želite jer će vam COVID i onako pokloniti umor, pa biste svakako trebali paziti da unosite dovoljno namirnica koje sadrže proteine. Masna riba poput tune ili lososa su dobar izvor omega 3 masnoća koje će poboljšati kardiovaskularno zdravlje. No fokus bi trebao biti na super prehrani a ne na super-namirnicama. Super-namirnice su one puno antioksidanata, vlakana i masnih kiselina, a sve su jako dobre za zdravlje. 

Vanichkachorn ističe kako svaki pacijent mora piti puno vode. “Pacijenti koji se bore sa simptoma dugog COVID-a često puno više spavaju i tako gube nutrijente, a posebno tekućinu”, dodaje te pojašnjava kako i sama dehidracija uzrokuje neugodne simptome pa biste uvijek pokraj sebe trebali imati bocu vode.  Dodaje i ako vam je obična voda dosadna možete joj dodati i voće ili povrće kako bi obogatili okus. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo