Zdravlje

Zdravlje

Predijabetes – opasno stanje bez simptoma

Foto: Shutterstock

Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezan s pretilošću. Ako nije dijagnosticiran i ako se ne tretira pravovremeno, on može prerasti u u dijabetes tipa 2.

Danas vrlo lako možete provjeriti imate li rizik od razvoja šećerne bolesti jednostavnom krvnom pretragom – određivanjem vrijednosti glukoze u plazmi ili vrijednosti glikiranog hemoglobina (HbA1c). Pokaže li se da postoji nepravilna regulacija razine šećera u krvi, ali ne u tolikoj mjeri da bi  dijagnoza bio dijabetes, vrijeme je da razmislite o trenutnim životnim promjenama.

Dijabetes – prevencija, simptomi, liječenje

Ako spomenemo brojku od 260 000 novootkrivenih osoba s predijabetesom u Hrvatskoj, te procjenu struke da ih je više od 100 000 neotkrivenih, jasno je da se ne radi o bezazlenom stanju.

Koji su simptomi dijabetesa?

“Najčešće se događa da se bolest otkrije uz pojavom neke drugom bolesti, na primjer infarkta ili nekog fatalnog zdravstvenog zbivanja pa je važno nakon 45-te godine jednom godišnje napraviti preglede u vidu provjere razine šećera i masnoće u krvi te mjerenje tlaka.”, savjetuje predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, prim. dr. sc. Manja Prašek, dr. med.

U fazi predijabetesa osoba može biti i 10 godina, a da to ne zna

“Zapravo se događa da je šećer na tašte dobar a onaj nakon obroka povišen, a on se obično mjeri na tašte. Svjetska zdravstvena organizacija i Američke dijabetičke federacije poručuju da bi se osim mjerenja šećera na tašte trebao mjeriti i glikozilirani hemoglobin (HbA1c) koji pokazuje prosjek razine šećera u krvi unatrag 3 mjeseca te može ukazati da osoba nakon obroka ima povišen šećer.”, dodaje dr. Prašek.

Testiranje je moguće napraviti na razini primarne zdravstvene zaštite, u ordinacijama liječnika obiteljske medicine

Nepostojeći simptomi

Osim što osoba može osjetiti blagi umor, pojačanu želju za mokrenjem, jači apetiti i nakupljanje kilograma, lako prepoznatljivi i jaki simptomi predijabetesa ne postoje. Rizični faktori nisu posve razjašnjenji, ali se smatra da je to genetska predispozicija, pretilost i manjak fizičke aktivnosti.

Predijabetes ne mora biti siguran put do dijabetesa 2, ali ako odmahujemo rukom na informaciju da nam je u nekim situacijama šećer u krvi povišen, da imamo višak kilograma i da volimo sate i sate provoditi na stolici, možete računati na ozbiljniju dijagnozu.”, napominje dr. Prašek te savjetuje kako je 30 minuta svakodnevnog hodanja, održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje koncentriranih ugljikohidrata iz prehrane najsigurniji način održavanja dobrog zdravlja i prevencije.

8 savjeta za zdravu prehranu dijabetičara

Ana Abrahamsberg/Večernji list

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo