Zdravlje

Zdravlje

Presađivanje kože – nova nada za oboljele od vitiliga

Američki su liječnici pokusnom operacijom pokazali da je presađivanje kože sigurna i djelotvorna metoda za liječenje vitiliga. Riječ je prvoj operaciji takve vrste u Americi.

Istraživači bolnice Henry Ford pratili su 23 pacijenta šest mjeseci nakon operacije te utvrdili da je tretirana površina, u 52 posto slučajeva, povratila svoju prirodnu boju. Kod osam pacijenata sa specifičnim tipom vitiliga, tretirano područje je, u 74 posto slučajeva, povratilo svoju prirodnu boju kože.

Ova operacija uključuje korištenje stanica kože uzetih s normalno-pigmentiranih područja tijela te njihovo prebacivanje na oštećena područja kože. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom.

kKoža zahvaćena vitiligom prije i poslije operacije

“Ova operacija predstavlja slamku spasa za pacijente s vitiligom. Rezultati postignuti našim istraživanjem su od očite važnosti za naše pacijente,” izjavio je dr. Iltefat Hamzavi, dermatolog bolnice Henry Ford.

Operacija je za neke pacijente učinkovitija od standardnih tretmana poput terapije svjetlom i topijskim lijekovima.

Zbog vitiliga koža gubi svoju boju pa se kod oboljelih razvijaju bijele zakrpe koje variraju u veličini i lokaciji. Bolest pogađa jednu od 200 osoba u SAD-u, a izraženija je kod ljudi s tamnijom kožom.

Vitiligo nastaje kad imunološki sustav počne uništavati melanocite, uzrokujući blijeđenje određenog područja kože jer stanice više ne proizvode pigment. Iako ne postoji lijek, vitiligo se može “sanirati” svjetlosnom terapijom, kremama i topijskim lijekovima.

Operacija je poznata kao melanocitno-keratinocitna transplantacija, a izvodi se u Europi, Aziji i Bliskom Istoku. Prvi takav postupak u Sjevernoj Americi nedavno je obavljan i u bolnici Henry Ford korištenjem tehnike koju je razvio dr. Sanjeev Mulekar iz Nacionalnog centra za vitiligo u Saudijskoj Arabiji. Procedura je trajala između 30 minuta i dva sata, a pacijenti su se vratili kući isti dan.

Tretirana područja su uključivala dlanove, ruke, noge, stopala, lice i trbuh. Prosječna veličina obrađenog područja tijekom svakog je postupka pokrivala veličinu kreditne kartice.

Rezultati istraživanja i pokusnih operacija su
predstavljeni na godišnjem okupljanju Američke akademije
za dermatologiju.

K. Ramić

Foto: www.vitiligosupport.org
         www.sciencedaily.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo