Zdravlje

Zdravlje

Pretilost smanjuje rizik od glaukoma

Nizozemski su stručnjaci došli do spoznaje kako je gojaznost povezana sa smanjenim rizikom od glaukoma otvorenog kuta, stanja koje oštećuje optički živac.

Glaukom otvorenog kuta (glaucoma simplex) je najčešći oblik glaukoma. Razvija se polako, bez simptoma, na oba oka, uništavajući periferni vid. Vjerojatno je genetski uvjetovan. Javlja se kada nakupljena tekućina povećava pritisak u oku, oštećujući vidni živac koji ide od oka do mozga.

Istraživači Medicinskog centra Erasmus iz Rotterdama su analizirali podatke gotovo 4000 ispitanika starijih od 55 godina koji nisu imali glaukom prije početka istraživanja. Pratili su ih deset godina, a glaukom otvorenog kuta se razvio kod 2,7 posto osoba. Najčešće je bilo riječ o starijim osobama, kratkovidnim i muškarcima.

Kada su u pitanju žene, stručnjaci su ustanovili povezanost između većeg indeksa tjelesne mase i tlaka u očima, koji predstavlja rizik za glaukom otvorenog kuta. Zaključili su kako se svaki porast indeksa tjelesne mase za jednu mjeru povezan sa sedmopostotnim smanjenjem rizika od glaukoma otvorenog kuta.

Iako je visoki očni tlak trebao značiti i povećani rizik od glaukoma, ovo nije bio slučaj s pretilim ženama. “Visoka razina estrogena i terapija hormonima moguće štite od glaukoma otvorenog kuta, a pretilost je pozitivno povezana sa razinom estrogena kod žena u postmenopauzi”, objasnio je dr. Wishal Ramdas.

Strudija je objavljena u časopisu Archives of Ophthalmology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo