Proizvodi za zaštitu od sunca mogu povećati rizik od raka kože! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Proizvodi za zaštitu od sunca mogu povećati rizik od raka kože!

S približavanjem ljetnih mjeseci, mnogi od nas posežu za proizvodima koji nude zaštitu od sunca, ali i raka kože. Jesu li spomenuti preparati uistinu nezamjenjivi? Znanstvenici Sveučilišta Missouri su otkrili kako proizvodi za zaštitu od sunca ipak nisu toliko sigurni kao što se do sada vjerovalo.

kProblem se krije u cinkovom oksidu, čestom sastojku krema za sunčanje. On, pod utjecajem sunčeve svjetlosti prolazi kroz kemijsku reakciju zbog koje može otpustiti nestabilne molekule poznate kao slobodni radikali.

Slobodni radikali se vežu s drugim molekulama, ali u tom procesu mogu oštetiti stanice ili DNA koji se nalazi unutar tih stanica. Spomenuti proces može povećati rizik od raka kože. Što je cinkov oksid duže izložen
suncu, to je veća potencijalna šteta na
ljudske stanice.

“Cinkov oksid može proizvesti slobodne radikale – kada je izložen UV (ultraljubičastom) sunčevom svjetlu. I ti slobodni radikali mogu ubiti stanice”, poručuju znanstvenici.

Bez obzira na nepovoljne rezultate istraživanja, stručnjaci ne savjetuju izbjegavanje krema za zaštitu od sunca jer je ikakva protekcija bolja nego nikakva.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal
of Nanoparticle Research
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo