Zdravlje

Zdravlje

Promjenom svojih prehrambenih navika do mirnijih blagdana

Sve je više onih ljudi kojima se intenzitet i trajanje anksioznosti povećava tijekom blagdana. Ako ste se pitali koji su to jednostavni savjeti za proći kroz blagdane bez da se usput potpuno izgubite, na pravom ste mjestu.

Može se pokazati kao pravi izazov ostati čvrsto nogama na zemlji za vrijeme blagdana. Tako je malo vremena, a tako puno svega što se događa, čini se, u isti tren – obiteljska okupljanja, poslovni domjenci i brojne zabave na kojima nam se poremete uobičajene prehrambene navike. Zbog svega toga najviše pati naše zdravlje, i fizičko i psihičko. Kako se na jednostavan način nositi s izazovima koje nam donose blagdani saznajte u sljedećim savjetima.

Hidratacija je nužna

Što postajemo užurbaniji i zaposleniji, veća je vjerojatnost da ćemo iskočiti iz dnevne rutine. Jedna od najčešćih stvari koje zaboravljamo ujedno je i najveća pogreška, a to je pijenje vode. Bez vode naš organizam ne može funkcionirati. Stoga, dobro upamtite: pijte vodu kontinuirano tijekom dana, a ne samo kada osjetite žeđ.

Kakvu je vodu najzdravije piti?

Pazite na prehranu

U svoj jelovnik trebali biste uključiti fermentiranu hranu i probiotike. Na taj ćete način poboljšati svoju probavu. A loša probava često se javlja kao fizička reakcija na psihičke nemire s kojima se nosimo. Od fermentirane hrane svakako pokušajte s idućim namirnicama:

  • namirnice od soje kao što su: miso, natto, tempe, shoyu
  • kokosov jogurt
  • proklijala zrna i sjemenka

Koristite probavne enzime

Ako imate problema s nadutošću, vjetrovima ili bilo kojim drugim oblicima probavnih smetnji, trebali biste razmisliti o dodacima prehrani koji u sebi sadrže različite probavne enzime. Naravno, prije odluke na taj korak, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Blagdansko prejedanje ima visoku cijenu!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo