Zdravlje

Zdravlje

Pržena hrana povećava rizik od raka prostate

Muškarci, ako se vaša prehrana uglavnom sastoji od prženih krumpirića, pržene piletine i slične hrane, znajte kako vas to stavlja u rizičnu skupinu za razvijanje agresivnog oblika karcinoma prostate.

Ne samo da su muškarci koji jedu prženu hranu barem jednom tjedno u opasnosti od nagomilavanja masnih naslaga oko trbuha, nego su također izloženi povišenom riziku od razvijanja raka prostate, tvrde američki stručnjaci.

Stručnjaci Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson analizirali su prehranu gotovo 1600 muškaraca oboljelih od raka prostate, s posebnim naglaskom na prženu hranu, i usporedili podatke s 1500 muškaraca bez raka starih između 35 i 74 godina. Ustanovili su kako su muškarci koji su najviše jeli prženu hranu (barem jednom tjedno) bili izloženi 30 do 37 posto većem riziku od razvijanja raka prostate, a čak i kada su u obzir uzeli druge faktore rizika, poput dobi, indeksa tjelesne mase, razine PSA ili obiteljske povijesti bolesti, rezultati su ostali nepromijenjeni.

Istraživači su objasnili da prženje hrane stvara spojeve u hrani koji mogu uzrokovati rak, poput akrilamida u pomfritu i heterocikličnih amina u mesu koje se peče na visokoj temperaturi. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Prostate.

Nedavno su australski stručnjaci ustanovili kako su muškarci koji su bili gotovo ćelavi do 40. godine znatno skloniji razvijanju raka prostate u 50-ima ili 60-ima. Točni razlozi nisu jasni, no istraživanja su dala naslutiti da je odgovorna povišena razina testosterona, hormona koji može djelovati kao okidač razvoja kancerogenih stanica, ali koji također inhibira rast kose. Smatra se da on štetno utječe na folikule kose jer djeluje na receptor hormona i usporava rast kose.

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo