Puretina u lisnatom kakvu još niste probali - isprobajte recept za prste polizati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Puretina u lisnatom kakvu još niste probali – isprobajte recept za prste polizati

Na obiteljski ručak u vrijeme blagdana svi su dobrodošli – zato ga pripremite tako da ga svi mogu jesti i u njemu uživati.

Kako bi ove blagdane i osobe koje se bore s disfagijom mogle uživati u ukusnom obroku, poznati hrvatski gastroblog Recepttura snimio je poseban videorecept u kojem je pripremio pravu gastroposlasticu – puretinu u lisnatom tijestu – poštujući pravila pripreme hrane kakvu smiju i mogu konzumirati osobe s disfagijom. Naime, smatra se da će jedna od 17 osoba tijekom života razviti neki oblik disfagije, tj. poteškoće pri gutanju zbog čega neće moći konzumirati tekuću ni krutu, već isključivo hranu u tzv. zgusnutom obliku.

Blagdansko vrijeme poziva na zajedništvo i druženje, a obiteljski stol ima važnu ulogu u stvaranju najtoplijih uspomena. I zato se vrijedi potruditi da obiteljski ručak bude dostupan svima koje volite i za koje želite da budu dio vaše blagdanske fotografije.

Planiranje obroka za obitelj, prijatelje ili za samoga sebe je važno – osim što treba razmišljati o nutritivnoj vrijednosti onoga što ćete konzumirati, odnosno o raznolikoj, zdravoj i naravno, nepcu poželjnoj hrani, ideja kuhanja i pripreme obroka nešto je više o same konzumacije. Priča o hrani zapravo je priča o druženju, razgovorima, okupljanju oko stola, o stvaranju uspomena. Zato rado okupljamo društvo uz omiljene poslastice, dobronamjerno se natječemo kome će bolje ispasti gibanica, tko ima bolji umak uz roštilj i baš svatko ima omiljeni meni za svaki blagdan u godini, a ponajviše u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. No, jeste li se ikada pitali kako izgleda blagdanski stol osoba koje zbog nekih zdravstvenih razloga ne mogu konzumirati hranu na način na koji smo svi navikli?

Pri kuhanju obroka za osobu koja ima poteškoće gutanja tj. disfagiju važno je primijeniti nekoliko važnih pravila; paziti da se predugim kuhanjem povrća ne gubi nutritivna vrijednost, da se meso skuha dovoljno da je optimalno mekano, da se pri pripremi pirea od mahunarki i gomoljastih biljaka izbjegnu grudice i slično. Za pravilnu konzistenciju ovako pripremljene hrane mogu se koristiti i posebni zgušnjivači.

Tijekom blagdana, često posvećujemo pažnju i samom izgledu jela pa tako pazimo da pri serviranju jelo bude i vizualno atraktivno pa će vam Receptturin videorecept otkriti i pokoji trik kojim će priprema biti jednostavnija, a jelo maštovitije prezentirano – zato ne propustite pogledati video!

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo