Zdravlje

Zdravlje

Pušačice sklonije raku kože

Američki su stručnjaci ustanovili kako pušačice češće obolijevaju od raka kože pločastih stanica nego žene koje ne puše.

Do 2015. godine cigarete će odnositi 6,5 milijuna života godišnje, što je 50 posto više nego AIDS, upozorili su znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Žene koje su pušile 20 godina dvostruko su sklone razvijanju ove vrste raka kože, manje agresivnog oblika raka kože od melanoma, u odnosu na nepušačice.

Istraživači Sveučilišta Južne Floride usporedili su podatke gotovo 390 pacijenata s rakom kože i 315 osoba bez raka. Svi su ispitanici odgovorili koliko puše, kada su počeli s ovom lošom navikom i ukupni broj godina koje su pušili cigarete. Što su više pušili, to su ispitanici bili skloniji razvijanje nemelanomskog oblika raka kože.

Znanstvenici napominju kako je povezanost pušenja i razvoja raka kože pločastih stanica bila znatno izraženija kod žena. Razliku između spolova pokušali su objasniti utjecajem hormona na metabolizaciju nikotina i sposobnost organizma da popravi oštećenja DNK prouzročena pušenjem.

S druge strane, nagađaju da su muškarci osjetljiviji na utjecaj sunčevih zraka nego pripadnice nježnijeg spola, a također su neskloniji redovitom nanošenju mlijeka za sunčanje.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša.

Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo