Pušenje odgovorno za porast slučajeva raka mjehura - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pušenje odgovorno za porast slučajeva raka mjehura

Američki su istraživači ustanovili kako se rizik od raka mjehura povezan s pušenjem značajno povisio.

Istraživači Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu smatraju kako je promjena u sastavu cigareta povezana sa sve višim rizikom od raka mjehura. Nije im poznato koji su točno dodaci odgovorni za povećanje ionako većeg rizika, jer se kroz posljednjih 50 godina duhan više puta mijenjao – način na koji se priprema, kako su cigarete rađene i koje se vrste koriste. Naime, mnogi su proizvođači cigareta smanjili količinu katrana koju koriste ili nikotina te zamijenili ih moguće karcinogenim tvarima, kao što su beta-naftilamin (poznat po tome što povisuje rizik od raka mjehura).

Američki je tim analizirao podatke 500.000 osoba koje su odgovorile na pitanja o svom stilu života, uključujući pušački status između 1995. i 200. godine. Gotovo je 3900 muškaraca razvilo rak mjehura, jednako kao i 627 žena.

Istraživači su zaključili kako su bivši pušači 2,2 puta skloniji razvijanju raka mjehura u odnosu na osobe koje nisu nikada pušile. Jednako tako, pušači su četiri puta skloniji ovoj malignoj bolesti nego nepušači.

Prema najnovijim podacima, pušenje se može povezati s 50 posto rizika od razvijanja raka mjehura kada su u pitanju muškarci i 53 posto rizika za žene. Stručnjaci su nadodali kako je ono također odgovorno za 90 posto slučajeva raka pluća.

“Postoji genetska komponenta za rizik raka mjehura, a također je bitna i profesionalna komponenta. Neka zanimanja mogu povećati rizik od raka mjehura zbog izloženosti, a to su slikanje, vožnja kamiona i rad na strojevima” zaključio je Neal D. Freedman, voditelj istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo