Zdravlje

Zdravlje

Pušenje pogoršava mamurluk!

Naime, najnovije je američko istraživanje pokazalo kako jutro nakon noći provedene u prekomjernom uuživanju u alkoholu može biti gore ako ste uz čašu ustima stalno prinosili i cigarete.

Istraživači Sveučilišta Brown proučavali su studentski život 113 mladića koji su tijekom dva mjeseca vodili detaljan dnevnik o svojoj konzumaciji alkohola, pušenju i simptomima mamurluka. Nimalo, iznenađujuće, ustanovili su kako pušenje može pogoršati mamurluk jutro poslije burne noći s puno ispijenih čaša.

Studenti koji su puno popili, otprilike pet ili šest piva u jednom satu, a istog su dana pušili imali su veće šanse za mamurluk nego osobe koje su samo konzumirale alkohol. Loš učinak cigareta objasnili su farmakološkim učinkom nikotina na funkcije živčanog sustava. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Studies on Alcohol
and Drugs
.

Što je u stvari mamurluk? Riječ je o reakciji tijela na previše alkohola. Previše čaša alkoholnog pića prodrmat će vaš živčani sustav, poremetiti moždane kemikalije i prouzročiti glavobolju, umor, poteškoće s koncentracijom, vrtoglavicu i mučninu. Ako i povraćate, u paketu ide i dehidracija.

Ako ste pretjerali s pićem, zavirite u članak: Blagdanski mamurluk:
Izliječite ga prirodnim putem!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo