Zdravlje

Zdravlje

Rak debelog crijeva brže napreduje kod muškaraca

Muškarci koji boluju od raka debelog crijeva skloniji su naprednijim tumorima nego žene iste dobi, tvrde austrijski stručnjaci.

Kada su u pitanju spolovi i maligne bolesti, čini se da je bitno tko je tko. Naime, muškarci češće obolijevaju od naprednijih oblika raka debelog crijeva nego žene. Do ovog su zaključka stigli austrijski istraživači koji smatraju kako bi se smjernice probira za ovu malignu bolest trebale prilagoditi i dobi i spolu.

Probirom liječnici traže adenome, koji su polipi ili benigni tumori, jednako kao i posebno napredne adenome i kolorektalni rak. Polip je izraslina tkiva crijevne stjenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži. Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju polipe izložene su znatni većem riziku raka crijeva te zahtijevaju operaciju kako bi se izrasline uklonile.

Oni su u svojoj studiji analizirali podatke 44.350 osoba iz nacionalnog programa probira i ustanovili značajno višu stopu ovih lezija kod muškaraca nego žena, u svim dobnim skupinama. Tako je pet posto muškaraca imalo napredne adenome usporedno s 2,9 posto žena stari između 50 i 54 godina. Stopa kolorektalnog raka bila je podjednaka kod muškaraca starih između 55 i 59 godina (1,3 posto) i starijih žena – starih između 65 i 69 godina (1,2 posto).

Ukupno gledajući, učestalost kolorektalnog raka kod svih ispitanika bila je dva puta veća u muškaraca.

Studija je objavljena u časopisu American Medical Association.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog raka u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Tako od 100.000 stanovnika u Hrvatskoj godišnje oboli 53 muškarca i 41 žena. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Svakodnevno 30-minutno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovanje rakom debelog crijeva. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta Washington u kojem je sudjelovalo gotovo 150 tisuća osoba oba spola. Polusatno hodanje snižava rizik od raka debelog crijeva

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo