Zdravlje

Zdravlje

Rak dojke: novi lijek može produžiti život za pet mjeseci!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako novi lijek za rak dojke može obuzdati rast karcinoma, i to na pet mjeseci, smanjujući ujedno opasne nuspojave.

Tretman namijenjen ženama s HER2-pozitivnim rakom dojke – agresivnim oblikom bolesti koja se godišnje dijagnosticirana kod 10.000 britanki – usporava napredovanje tumora za 40 posto u usporedbi s konvencionalnim lijekovima.

kTestiranje u kojem je sudjelovalo 137 ispitanica je pokazalo da nova terapija privremeno zaustavlja bolest. Riječ je o kombinaciji uobičajenog tretmana pod nazivom Herceptin sa tzv. pametnim lijekovima koji su usmjereni protiv stvaranja tumorskih krvnih žila i uništavanja postojećih.

Pacijentice koje su primile spomenuti novi tretman su živjele 14 mjeseci bez pogoršavanja bolesti. Za usporedbu – bolesnice koje su primale uobičajenu kemoterapiju nisu osjetile pogoršanje simptoma tijekom devet mjeseci.

Dobra je vijest da nova terapija, u usporedbi sa standardnim oblicima
liječenja ima manje opasnih nuspojava. Treba napomenuti kako će spomenuta nova terapija morati proći kroz brojna
dodatna istraživanja prije no što se pojavi na policama ljekarni.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na Europskom multidisciplinarnom kongresu posvećenom karcinomu održanom u Stockholmu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo