Rak pluća povisuje rizik od moždanog udara? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak pluća povisuje rizik od moždanog udara?

Osobe s dijagnozom raka pluća imaju veće izglede za moždanim udarom nego osobe bez ove maligne bolesti, pokazalo je tajvansko istraživanje.

Moždani udar prvi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i godišnje odnese 8.500 života.

Istraživači su pregledali podatke preko 150.000 osoba od kojih su detaljnije analizirali podatke 52.000 pacijenata s rakom pluća i 14.000 osoba koje nisu bolovale od raka pluća. Ustanovili su kako je 26 na 1000 osoba s rakom pluća imalo moždani udar u godini dana nakon dijagnoze, usporedno sa 17 osoba bez raka pluća.

Rizik je bio najviši prva tri mjeseca nakon postavljanja dijagnoze raka pluća kod muškaraca te između četvrtog i šestog mjeseca kada su u pitanju žene. Rizik se smanjio kod oboljelih od raka pluća nakon jedne godine, usporedno s dvije godine za žene.

Jednako tako, stručnjaci Medicinskog fakulteta su zaključili kako se rjeđi oblik moždanog udara, onaj hemoragijski kojeg uzrokuje izljev krvi u mozak, češće javlja kod pacijenata s rakom pluća. Ističu kako u obzir nisu uzeli i druge faktore koji bi mogli utjecati na rizik od moždanog udara, kao što je pušenje, konzumacija alkohola ili prehrana.

“Najčešći oblik raka pluća, adenokarcinom, povećava sklonost tijela stvaranju krvnih ugrušaka, čak i više nego druge vrste raka. Kod ovih pacijenata je primijećena povišena stopa visokog krvnog tlaka, dijabetesa i plućnih bolesti. Smatran kako to odražava teški teret pušenja i faktora rizika koji su povezani s pušenjem”, objasnio je Andrew Russman, specijalist za moždani udar Bolnice Henry Ford iz Detroita koji je komentirao tajvansko istraživanje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo