Zdravlje

Zdravlje

Rak usne šupljine nije tako rijedak kao što ste mislili. Jeste li u rizičnoj skupini i može li se spriječiti?

Shutterstock

Karcinom usne šupljine (epitelnog podrijetla) čini 5 posto malignih tumora svih regija tijela i jedan je od deset najčešćih tumora općenito. Najčešće sijelo karcinoma u orofarinksu jesu tonzile i baza jezika. U usnoj šupljini najčešće su na dnu usne šupljine, na bočnim rubovima jezika i na prednjoj strani nepčanih lukova.

Karcinom grla-glasnica: ako ste promukli duže od četiri tjedna, obavezno na pregled!

Primarni tumori usne šupljine nastaju najviše iz epitelne površine (stanica) malih slinovnica, submukoznog tkiva. Postoje i tumori zubnog podrijetla, koštani tumori, metastatski tumori.

Simptomi

Moguće je da ih nećete uočiti, ali najčešći simptomi su ranice s uutrašnje strane obraza ili na usnama koje teško ili nikako ne prolaze. Možda ćete osjetiti kvržicu ili primijetiti crvenu ili bijelu mrljicu na tkivu unutar usne šupljine. Drugi znakovi su osjećaj utrnulosti u ustima, bol, krvarenje bez vidljivog razloga ili opća slabost. Također, mogli biste primijetiti da vam se boja glasa mijenja, zvoni vam u ušima ili imate upalu grla koja ne prolazi. Moguće je da vam se – bez jasnog razloga – počinju klimati zubi.

Ovo mogu biti i simptomi nekog drugog, manje ozbiljnog stanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o promjenama koje se događaju u vašoj usnoj šupljini, kako bi vam mogao pomoći da otkrijete pravi uzrok.

Tko je u rizičnoj skupini?

Osobe starije od 45 godina pod većim su rizikom od obolijevanja, ali rak usne šupljine prisutan je kod svih dobnih skupina. Važno je napomenuti da je stopa karcinoma povezanih s HPV-om u porastu, a smatra se da je za taj porast učestalosti odgovoran oralni seks. Općenito su pod većim rizikom osobe sa slabijim imunitetom – što obično dolazi s godinama ili ukoliko bolujete od dugotrajnih bolesti vezanih uz imunološki sustav (poput HIV-a). 

Oralni seks dovodi do raka grla i vrata

Pušenje

Približno 90 posto oboljelih od karcinoma u području glave ili vrata su pušači ili osobe koje su kontinuirano izložene sekundarnom pušenju.  Pušači lula pod većim su rizikom, osobito na mjestu gdje usnice dolaze u kontakt s dimom iz lule. Rizika nisu oslobođene ni osobe koje povremeno uživaju u pušenju marihuane.

Alkohol

Konzumiranje alkohola pojačava rizik, osobito kod osoba koje svakodnevno konzmiraju više od jdnog alkoholnog pića. Ukoliko ste pritom i pušač, rizik dodatno raste – pogotovo kod osoba starijh od 50 godina.

Kako je rak usne šupljine povezan s virusom HPV-a?

Uobičajeno se osoba zarazi virusom HPV-a prakticirajući seks, uključujući i oralni. Postoji više vrsta virusa, a neki su usko povezani s rizikom od razvoja karcinoma. Postoje dokazi da zaraza virusom HPV-a može dovesti do karcinoma na tonzilama ili na bazi jezika.

Cjepivo za HPV može vas zaštititi od nekih sojeva virusa koji uzrokuju rak usne šupljine. Da biste se dodatno zaštitili, tijekom seksa uvijek koristite kondome ili dentalne brane.

Kako se dijagnosticira?

Liječnici i stomatolozi obično otkrivaju rak usne šupljine tijekom rutinskog pregleda. Ukoliko primijete simptome, pažljivo će pregledati vašu usnu šupljinu i grlo, koristeći pritom posebne instrumente te će pregledati vašu čeljust i vrat u potrazi za kvržicom ili ožiljkom. Ukoliko pronađu nešto sumnjivo, najčešće se koriste biopsijom tkiva da bi potvrdili ili isključili zloćudnu bolest.

Liječenje: Operativni zahvat

Liječnici će se odlučiti za ovu metodu liječenja kad god su u mogućnosti, osobito ako je rak otkriven u ranoj fazi. Operativnim zahvatom pokušat će ukloniti tumor i dio okolnog tkiva, kako bi bili sigurni da su uklonjene zloćudne stanice.

U nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti dio jezika, čeljusne kosti ili krova usne šupljine. Nakon liječenja možda će biti potreban drugi operativni zahvat kojim će se napraviti rekonstrukcija usne šupljine.

Liječenje: Zračenje i kemoterapija

Postoji mogućnost da će vas liječnici – ukoliko bude potrebno – podvrći objema metodama liječenja. To prije svega ovisi o vrsti karcinoma i u kojoj je fazi bolest.

Čak i ako ste prošli operativni zahvat, možda će vas liječnik uputiti na kemoterapiju i zračenje kako bi na najmanju moguću mjeru sveo opasnost od ponovnog oboljenja.

Može li se spriječiti?

Ovih nekoliko navika mogu smanjiti rizik od raka usne šupljine:

  • Ne izlažite usnice suncu bez zaštite – uvijek koristite balzam sa zaštitom 15 SPF ili više.
  • Odbacite cigarete i ograničite konzumaciju alkoholnih pića.
  • Redovito čistite zube četkicom i zubnim koncem. Higijena usne šupljine smanjuje rizik od raka, ali i pomaže da ga uočite u ranoj fazi, kad su prognoze za izliječenje puno bolje.
  • Hranite se zdravo, na jelovniku neka vam uvijek bude voće i povrće. Također, manjak vitamina A – koje možete pronaći u masnoj ribi, mlijeku, jajima, špinatu, mrkvi i telećim jetricama – može povećati rizik od nekih vrsta raka usne šupljine.

Četkanje nije dovoljno – cijela usna šupljina zahtijeva njegu

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo