Zdravlje

Zdravlje

Raste broj mladih djevojaka oboljelih od melanoma!

Rezultati novog istraživanja su pokazali kako se u zadnjih 40 godina dramatično povećao broj mladih djevojaka oboljelih od melanoma.

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici Klinike Mayo. Oni su utvrdili da se učestalost melanoma od 1970. do 2009. godine povećala osam puta među mladim ženama i četiri puta među mladićima.

kDermatolozi tvrde da rezultati istraživanja odražavaju situaciju s kojom se svakodnevno susreću u svojim ordinacijama. Znanstvenici pak naglašavaju kako se u glavne krivce sve većeg broja oboljelih od melanoma ubraja upotreba solarija, opekline zadobivene u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi.

“Svako izlaganje UV zrakama bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili umjetni (solarij) – izaziva određene, nepoželjne promjene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno ovisi o zbroju ekspozicija UV-u, tj. količini vremena provedenog na suncu (ili u solariju). S obzirom da živimo u mediteranskoj zemlji s puno sunčanih dana, da imamo običaj godišnje odmore provoditi na moru, mi smo kao nacija “previše na suncu”. Ako se uz to još dodatno izlažemo UV-u solarija, tada značajno povećavamo rizik nastanka prekanceroza, karcinoma kože, melanoma, a nije nevažno da naša koža već u 30-im godinama izgleda bitno starije. I jedna ekspozicija UV-u solarija je previše!”, napominje Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u travanjskom izdanju časopisa Mayo Clinic Proceedings.

Predstavljamo vam istine i zablude o madežima i melanomu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo