Zdravlje

Zdravlje

Razgovor u vezi: 6 trikova za lakše i jednostavnije komuniciranje

Diskusija s partnerom/icom nekad zna biti uistinu teška. Kad se k tome još pojavi ozbiljan problem o kojem treba razgovarati – situacija može postati frustrirajuća. Kako biste bili sigurni da vaš partner/ica obraća pažnju na sve što ste izgovorili, pokušajte primijeniti 6 savjeta koje vam donosimo.

1. Ne osuđujte

Kada se osoba osjeća kao da mu/joj se sudi, u njoj se budi prirodni obrambeni nagon. Čak i ako se ne slažete s izrečenom izjavom ili njegovim/njezinim pogledom na neke stvari, nemojte odmah donositi krive zaključke. Pokušajte razumjeti, jer osuđivanjem neće ništa riješiti.

l2. Ne optužujte

Optuživanje u vezi donosi više štete no koristi. Ako optužite partnera/icu za nešto, on ili ona će pomisliti da je učinio/la nešto pogrešno. Zamislite kako biste se vi osjećali kad bi vas netko optužio za nešto što niste učinili. U takvim se situacijama osobe obično “isključe”.

3. Nemojte postavljati zahtjeve

Zamoliti nešto voljenu osobu je jedna stvar, a zahtijevati određene stvari je nešto sasvim drugo. Stoga budite oprezni! Prije no što izustite zahtjev – razmislite kako će to utjecati na voljenu osobu. U takvim se situacijama vaš partner/ica može osjećati kao dijete. A to je nešto što ne želite, zar ne?

4. Recite što mislite

U vezi je važno izbjegavati igranje igrica ili davanje odgovora za koje vi mislite da on ili ona želi čuti. Uvijek recite ono što mislite. Morate biti iskreni ako očekujete iskrenost s druge strane.

l5. Nemojte okolišati

Okolišanje je strogo zabranjeno! Ako vas nešto smeta, budite otvoreni i direktni u izražavanju svog stava. Prvo zajednički riješite problem koji vas muči, a tek tada krenite na razgovor o manjim sitnicama koje vas smetaju. U suprotnom ćete biti isfrustrirani i jedan i drugi.

6. Zadržite kontakt očima

Tijekom diskusije je neobično važno zadržati kontakt očima. Na taj se način potiče iskrenost, intimnost i razumijevanje. Osim toga, teško je vjerovati u ono što druga osoba govori, ako vas ne gleda u oči.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo