Zdravlje

Zdravlje

Roditelji autistične djece sve češće posežu za alternativnim tretmanima

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, jedno od pet djece s autizmom koristi alternativne tretmane, kao pomoć kod neurorazvojnih poremećaja.

Stručnjaci napominju da je najčešće u pitanju poseban način prehrane. Potvrđuje to i istraživanje u koje je bilo uključeno 1212 mališana. Oko 17 posto njih je isprobalo poseban način
prehrane. U većini slučajeva se radio o prehrani bez
glutena, kazeina, pšenice i mliječnih proizvoda. Druge
uobičajene prehrambene promjene uključivale su izbjegavanje rafiniranog šećera
i uzimanje probiotika i
dodataka koji mogu pomoći u održavanju crijevne bakterijske flore.

k“Ljudi se okreću komplementarnoj i alternativnoj medicini u trenutku kad konvencionalni tretmani postanu ili preskupi ili neučinkoviti. Jedan od razloga jest i taj što su komplementarni i alternativni tretmani prirodniji”, izjavio je dr. Daniel Coury sa Sveučilišta Ohio.

Roditelji oboljele djece priznaju kako su od ostalih alternativnih tretmana isprobali tretman hiperbaričnim kisikom u komori, koji se koristi za liječenje ronioca te chelation terapiju odnosno tretman koji uklanja teške metale iz tijela. Taj postupak proizlazi iz bojazni da živa uzrokuje autizam.

Iako nema dokaza da alternativni tretmani zaista djeluju, roditelji se okreću posebnim načinima prehrane jer neki podaci govore da su autistična djeca sklonija gastrointestinalnim problemima. Iako su ranije studije dale mješovite rezultate o učestalosti gastrointestinalnih problema, roditelji su otkrili da se simptomi ovih problema javljaju kod gotovo polovice autistične djece. Tako se mališani najčešće muče s bolovima u trbuhu, zatvorom i proljevom.

U takvoj su situaciji roditelji skloni tražiti pomoć alternativnie medicine, od vitamina i minerala, akupunkture, akupresure do kupki u destiliranoj vodi i različitih drugih oblika terapije. Jedna je majka, ističe dr. Daniel Coury isprobala 68 različitih metoda.

“Nažalost, moram konstatirati kako ne postoje istraživanja koja bi svojim zaključcima poduprijela korisnost alternativnih metoda. Za sada su jedino tradicionalni medicinski tretmani pokazali uspješnost u liječenju”, zaključio je dr. Daniel Coury.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo