Savjeti stručnjaka za borbu protiv inkontinencije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Savjeti stručnjaka za borbu protiv inkontinencije

Inkontinencija se može dogoditi i događa se svima, no razgovor o njoj često izaziva nelagodu i sram.

Kvaliteta života može biti ozbiljno narušena kod osoba koje pate od inkontinencije. Osim fizičkih simptoma poput oslabljenog mjehura i nekontroliranog curenja, inkontinencija prouzrokuje zabrinutost, osjećaj srama pa čak i socijalnu izoliranost. 

Svi mi smo rođenjem inkontinentni. S vremenom stječemo naviku i učimo kako kontrolirati svoje mišiće. Uzimamo to zdravo za gotovo jer cijeli život s tim živimo. Kasnije nas to sustigne. Prehrana i vježbanje imaju primarnu ulogu u borbi protiv inkontinencije i upravo je to dugoročno rješenje.

Pravilna prehrana za brze i pozitivne rezultate

Iako mnogi povezuju pojavu inkontinencije sa starijom populacijom, s ovim se stanjem može suočiti bilo tko bilo kada. Neki od uzročnika inkontinencije dokazano su stres i prekomjerna težina, koji se uz pravilnu prehranu mogu uspješno regulirati. Zbog toga mnogi liječnici i stručnjaci naglašavaju izbjegavanje određenih namirnica koje pojačavaju stres i dovode do pretjerane tjelesne težine. Preporuča se smanjiti ili potpuno izbaciti konzumaciju kave, tamnih čajeva, gaziranih napitaka sa šećerom, crveno meso, ljutu hranu, alkohol i nikotin, tj. cigarete budući da doprinose visokoj razini stresa organizma. Osim toga, stavlja se naglasak i na negativan utjecaj rajčica, šećera i citrusnog voća.

Benigna hiperplazija prostate – koliko znate o ovoj bolesti?

Vježbanjem do jačih mišića zdjeličnog dna

Čak 20% ženske i muške populacije starije od 40 godina suočava se s inkontinencijom. Osim prehrane, mnogi stručnjaci preporučuju tjelesnu aktivnost, tj. vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna kako bi se vratila kontrola nad mokraćnim mjehurom.

Žene se najčešće odlučuju za Kegelove vježbe – stiskanje mišića zdjelice i njihovo zadržavanje 3 sekunde, nakon čega slijedi opuštanje i ponavljanje vježbe. Vrijeme zadržavanja i broj ponavljanja se s vremenom povećavaju, a rezultati su vidljivi već nakon šestog tjedna.  

Zašto piti sok od cikle? Snižava tlak, čisti organizam, podiže energiju…

Postoje također i univerzalne vježbe koje stručnjaci preporučuju svakome tko osjeti simptome inkontinencije, ali i one koje ćeme u nastavku opisati, a to je Body Tehnika. Sve što je za njih potrebno jest stolica s naslonjačem ili pilates lopta.

Primjer jedne od vježbi:

  • Sjednite na loptu, uspravnih leđa i stopala u širini kukova, ruke opružene ispred u razini ramena.
  • Udisajem prebacite centar težišta na naprijed, kao da vas netko povlači za ruke, aktivirajući mišiće natkoljenice i stražnjice, te se blago odižite stražnjicom od lopte.
  • Izdisajem sjednite na loptu, podvlačite zdjelicu i pomičite trup prema unatrag zaobljenih leđa kako bi ste aktivirali mišiće trbuha i zdjeličnog dna.
  • Vježbu ponovite 6-8 puta.

Autor: Zdenko Koščak

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo