Zdravlje

Zdravlje

Sibirska zima – zapamtite ovih 12 savjeta ako želite ostati zdravi

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće/niskih temperatura zraka:

1. Starije osobe uslijed sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, osobito osjetljivu na hladnoću.

2. Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim i večernjim/noćnim satima, osobito gerijatrijski bolesnici oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Skijanje: Istegnite noge u samo 4 koraka prije nego što obujete pancerice

3. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline te komotna obuća otporna na vlagu bez visokih peta zbog  sprečavanja padova i ozljeda.

4. Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati te prilikom izlaska zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, prekriti obavezno usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka.

5. Ako je povećano znojenje, potrebno je presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline i osloboditi se suvišne odjeće.

6. Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći znak je za hitan povratak u unutrašnji topli prostor.

7. Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći (osobito se odnosi na čišćenje snijega zbog najučestalijeg rizika nagle smrti starijih u odnosu na srednju dob).

8. Izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda.

9. Nužno je unijeti u organizam dovoljno tekućine, posebice u obliku toplih čajeva ili juha te izbjegavati alkoholna pića i konzumiranje više od dvije šalice kave dnevno.

10. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, stoga se preporučuje pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18° C).

11. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože, potrebno je kontaktirati svog izabranog liječnika opće/obiteljske medicine.

Kako velike vremenske oscilacije mogu štetiti zdravlju srca?

12. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati svoje osobne podatke – ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona, kao i kontakt osobe koju je moguće kontaktirati.

Izvor: Služba za javnozdravstvenu gerontologiju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo