Sinusi: pet najčešćih pitanja koja vas muče - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sinusi: pet najčešćih pitanja koja vas muče

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče zbog sinusa. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Problem sa zadahom zbog upale sinusa i upale sluznice nosa

Vaše pitanje: Imam problema sa zadahom već duže vremena. Posjetio sam svog liječnika koji je ustanovio da se radi o upali sinusa. Nakon toga sam uzimao lekoklar 14 dana, ali mi nije nimalo pomogao. Specijalist mi je ustanovio devijaciju septuma i otečenu sluznicu te je rekao da se radi rinitisu. Naime, nos mi je stalno čist, iz njega mi ništa ne curi, ali konstantno nešto gutam u pozadini. Smatram da je to uzrok zadahu. Molim vas da mi kažete je li to moguće i hoće li terapija aerius avamys sprej to riješiti? Preporučate li mi da napravim alergotest da vidim na što sam točno alergičan, ako uopće jesam,  jer inače niti kišem, niti kašljem što su uobičajeni znakovi alergije?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Kod težih upala sinusa upala se može proširiti i na oko!

Vaše pitanje: Poštovani!Imam 25 godina, u zadnje vrijeme (cca. sedam mjeseci) imam mutan vid na desno oko na daljinu, ali ne stalno. Je li moguće da mi se to događa zbog sinusa, s obzirom na to da imam problema s desnom stranom sinusa? Molim Vas, hoćete mi to malo pojasniti, ako je riječ o sinusima? Je li moguće da sinusi vrše neki pritisak na oko? Hvala!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Kronična upala sinusa

Vaše pitanje: Muče me kronične upale sinusa. Nos je obično prohodan, ali glavobolje su jake od jutra, a sluz se slijeva u grlo pa to onda uzrokuje kašalj, nadraženo ždrijelo, promuklost i slično. Sluznica mi ne podnosi kapi za nos, a inhaliram se obično čajevima, kamilicom ili slijezom, ali nema nekog prevelikoga učinka. Temperatura je oko 37. Antibiotici redovito ne djeluju, upale s ili bez njih traju po nekoliko tjedana i često se ponavljaju.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. U rukama iskusnog otorinolaringologa endoskopija nosa i sinusa je bezbolna

Vaše pitanje: Poštovani, trebao bih ići na endoskopiju nosa i sinusa. Doktor je rekao da neće biti bolno, no ja u to baš pretjerano ne vjerujem. Imao sam dvije operacije nosa i već polako imam traume, pa me zanima je li ta endoskopija nosa zaista bezbolna, i drugo moje pitanje je: kako liječiti suha usta? Užasno su mi suha usta i volio bih da imam sline u njima pa me zanima koje su mogućnosti da to dođe na bar neku bolju razinu da nisu presuha.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Devijacija nosnog septuma – potrebna je septoplastika!

Vaše pitanje: Devijacija nosnog septuma u desno. Možete li mi reći koji su načini tretiranja te je li operacija jedini način? Ako dođe do operacije, kakvog je tipa? Možete li mi pobliže pojasniti na koji način se izvodi i koliko je rizična (koristi li se totalna anestezija ili nije nužna – budući da imam nizak tlak)? Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Prirodnim pripravcima protiv sinusne infekcije

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo