Slabije čujete nakon što ste preboljeli COVID? Virus može utjecati na sluh i ravnotežu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Slabije čujete nakon što ste preboljeli COVID? Virus može utjecati na sluh i ravnotežu

Čini se da se danas više razgovara o posljedicama same bolesti COVID nego o tome kako primarno izbjeći bolest.

Znamo da virus COVID-a zahvaća prije svega gornji respiratorni sustav sa svim poznatim simptoma, ali sve više ljudi javlja i simptome koji nisu toliko vezani za respiratorni sustav, kao što su neurološki i kardiološki problemi, kožne promjene ali i simptomi s problemima srednjeg i unutrašnjeg uha, poput gubitka sluha. 

Gubitak sluha kao posljedica COVID-a

Iako još nije moguće potvrditi da je infekcija COVID-om direktno odgovorna za gubitak sluha, virus može ući u uho, a stručnjaci sa stranice uhhospitals.org navode da jednom kad uđe u uho, virus može utjecati na sluh i probleme s ravnotežom. Je li moguće da se to događa? Čini se da jedini odgovor kojeg danas stručnjaci mogu dati je “Moguće je”. S time se slaže prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, poliklinika Sinteza. 

Može li sprej za nos pomoći u prevenciji COVID-a? Znanstvenici vrijedno rade na tome

Iznenadna nagluhost i nagli gubitak sluha

“To stanje nije novo, iznenadna nagluhost pa čak i iznenadna gluhoća su poznate bolesti u otorinolaringologiji, poznati po tome da nastupaju neočekivano i bez upozorenja. Najčešći su uzroci, nevezano za COVID, izloženost buci, ozljede glave, virusne i autoimunu bolesti i tako dalje…”, upozorava liječnik te dodaje kako je logično da tako i virus koji uzrokuje bolest COVID može izazvati iznenadnu nagluhost ili gubitak sluha. 

“U literaturi se sve više spominju takvi slučajevi, ali se isto tako do danas nije uspjela jasno potvrditi uzročno posljedična veza, ali kako vrijeme prolazi, sad s odmakom od početka pandemije naša iskustva rastu i sigurno će se s vremenom pokazati je li učestalost nagluhosti češća kod pacijenata s COVID-om nego kod ostalih virusnih bolesti“, pojašnjava prof. Gjurić. 

Liječenje nagluhosti kod COVID-a

Sugovornik ističe kako se i ova vrsta nagluhosti liječi kao i svaka druga a to su prvenstveno kortikosteroidi.

“Lijekovi se primjenjuju intravenozno, a ako je u pitanju potreba za dugotrajnom terapijom, liječenje se može provoditi direktno injekcijama u uho.”, ističe stručnjak te dodaje kako se u svakom slučaju radi o hitnom stanju u otorinolaringologiji kojeg je potrebno na vrijeme prepoznati i započeti s liječenjem jer će tada i rezultati liječenja biti najbolji. 

Izgleda da je sve što vas je mama učila o zaštiti od prehlade krivo – provjerite zašto

“Nažalost trenutno ne možemo govoriti o brojčanim podacima, ali literatura otkriva oko 40-ak radova na tu temu, ali u svakoj se analizi spominju pojedinačni pacijenti, kolektiv istraživanja na globalnoj razini još ne postoji tj, premalo ih je da bi mogle donositi relevantni statistički zaključak iz priloženih podataka.”, zaključuje sugovornik.

Muče vas simptomi dugog COVID-a?  Evo što pomaže

Puno je toga za naučiti o ovom stanju, pa iako hrana ne može izliječiti bolest, nutricionisti i stručnjaci za hranu imaju par ideja kako hrana može pomoći da se lakše nosite s problemima. Dugi COVID je ustvari infekcija koja traje i kad bolest završi, a o tom stanju se još puno mora naučiti. No ako želite lakše podnositi simptome, evo što biste trebali jesti, a što izbaciti iz prehrane.

Dr. Greg Vanichkachorn, direktor odjela za COVID Mayo Klinike te dr. Joan Salge Blake, nutricionistica sa sveučilišta Boston ističu važnost pravilne prehrane, koja će dobro doći cjelokupnom zdravlju. Ono što je po njima najbolji odabir je Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje, povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Dodaju i kako to ne znači da morate zaboraviti na meso i proteine, pa su riba i bijelo pileće meso dobar odabir. 

Blake dodaje da je slab unos proteina može utjecati na umor, a to je jedna od stvari koju ne želite jer će vam COVID i onako pokloniti umor, pa biste svakako trebali paziti da unosite dovoljno namirnica koje sadrže proteine. Masna riba poput tune ili lososa su dobar izvor omega 3 masnoća koje će poboljšati kardiovaskularno zdravlje. No fokus bi trebao biti na super prehrani a ne na super-namirnicama. Super-namirnice su one puno antioksidanata, vlakana i masnih kiselina, a sve su jako dobre za zdravlje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo