Zdravlje

Zdravlje

Slijedite 10 zapovjedi za prevenciju razvoja raka i značajno smanjite šansu da se razbolite

Foto: Shutterstock

Na žalost, velik je broj ljudi kod kojih će se tijekom života razviti neki oblik malignog oboljenja.

Unatoč zastrašujućim statistikama, liječnici su uvelike napredovali u razumijevanju biologije stanica raka i tako lakše dolaze do dijagnoze ali i liječenja ovih oboljenja.
No umjesto da čekate podatke novih istraživanja, postoje stvari koje možete učiniti sami a sve u svrhu zaštite. Preventivni testovi mogu otkriti bolest u raznoj fazi kada je još izlječiva, ali svejedno morate biti uvijek na oprezu i dobro znati simptome bolesti.

Američko društvo za rak je razvio jednostavne naputke o simptomima prije nekoliko godina:

  1. Promjene u radu crijeva
  2. Rana koja ne zarasta
  3. Neuobičajeno krvarenje ili iscjedak
  4. Kvržica ili zadebljanje na dojci ili drugom dijelu tijela
  5. Poteškoće s gutanjem
  6. Vidljive promjene na koži
  7. Kašalj koji ne prolazi

Na žalost ovi simptomi se mogu odnositi i na nemaligna oboljenja, a rak može uzrokovati simptome koji se ne nalaze na ovom popisu. Važno je dobro poznavati svoj organizam i pratiti promjene te na njih reagirati.

Rana dijagnoza je važna, no možete li učiniti nešto više i smanjiti šanse da će se bolest razviti kod vas? Znanstvenici s Harvarda kažu kako se oko 70 posto zloćudnih oboljenja može spriječiti, a ovo je 10 zapovjedi prevencije:

1. Izbjegavajte cigarete

Izbjegavajte duhan u bilo kojem obliku, a i pasivno pušenje. Ne morate biti znanstvenik svjetskog glasa kako biste znali koliko je duhan štetan.

2. Jedite zdravo

Smanjite unos masnoća i soli te mesa, koje može utjecati na razvoj raka crijeva i agresivniji oblik raka prostate. Odlučite se na voće i povrće te cjelovite žitarice.

Znate li zašto se razvijaju najčešći oblici raka? Onkologinja savjetuje kako ih prevenirati

3. Redovito vježbajte

Fizička aktivnost može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, a kod žena od raka dojke i vjerojatno raka maternice i jajnika. Tjelovježba će vam pomoći i ako ne gubite kilograme.

4. Pazite na tjelesnu težinu

Pretilost povećava šanse za razvoj raka. Kalorije su bitne: ako trebate izgubiti višak kilograma, unosite manje kalorija a ostatak potrošite tjelovježbom.

5. Ograničite unos alkohola

Prevelik unos alkohola može utjecati na razvoj raka usta, jednjaka, jetre i crijeva, a kod žena i raka dojke.

6. Izbjegavajte izlaganje zračenju

Kada je u pitanju zdravlje i zračenje, pristupite pregledima samo kad je potrebno. Provjerite ima li u vašem domu radona, plina koji povećava šanse za razvojem raka pluća. Zaštite se i od sunčevih zraka koje mogu uzrokovati razvoj raka kože.

Onkologinja savjetuje: Kako bi se trebali hraniti oboljeli od raka i 7 namirnica koje moraju izbjegavati

7. Čuvajte se toksina

To se odnosi na azbest, benzen, aromatične pare i poliklorirane bifenile.

8. Čuvajte se infekcija koje doprinose razvoju raka

Tu su uključeni hepatitisi, HIV, i HPV. Mnoge se zarazne bolesti mogu prenijeti putem seksualnog odnosa ili kontaminirane igle.

9. Kvalitetan san neka bude prioritet

Istina je da dokazi o povezanosti sna i razvoja raka nisu jaki, ali nedostatak istog je sigurno povezan s nakupljanjem kilograma, a spomenuli smo da je pretilost rizični faktor za razvoj raka.

10. Ne zaboravite na vitamin D

Mnogi stručnjaci danas savjetuju da je važno ne zaboraviti na unos ovog važnog vitamina, a preporuka je  800 to 1,000 IU u danu, što je vrlo teško postići bez suplemenata. Iako jačina zaštite nije dokazana, vitamin D može utjecati na smanjeni rizik od razvoja raka prostate i crijeva.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo