Slijedite 10 zapovjedi za prevenciju razvoja raka i značajno smanjite šansu da se razbolite

pacijen, lijecnik, Shutterstock 318849467

Na žalost, velik je broj ljudi kod kojih će se tijekom života razviti neki oblik malignog oboljenja.

Unatoč zastrašujućim statistikama, liječnici su uvelike napredovali u razumijevanju biologije stanica raka i tako lakše dolaze do dijagnoze ali i liječenja ovih oboljenja.
No umjesto da čekate podatke novih istraživanja, postoje stvari koje možete učiniti sami a sve u svrhu zaštite. Preventivni testovi mogu otkriti bolest u raznoj fazi kada je još izlječiva, ali svejedno morate biti uvijek na oprezu i dobro znati simptome bolesti.

Američko društvo za rak je razvio jednostavne naputke o simptomima prije nekoliko godina:

  1. Promjene u radu crijeva
  2. Rana koja ne zarasta
  3. Neuobičajeno krvarenje ili iscjedak
  4. Kvržica ili zadebljanje na dojci ili drugom dijelu tijela
  5. Poteškoće s gutanjem
  6. Vidljive promjene na koži
  7. Kašalj koji ne prolazi

Na žalost ovi simptomi se mogu odnositi i na nemaligna oboljenja, a rak može uzrokovati simptome koji se ne nalaze na ovom popisu. Važno je dobro poznavati svoj organizam i pratiti promjene te na njih reagirati.

Rana dijagnoza je važna, no možete li učiniti nešto više i smanjiti šanse da će se bolest razviti kod vas? Znanstvenici s Harvarda kažu kako se oko 70 posto zloćudnih oboljenja može spriječiti, a ovo je 10 zapovjedi prevencije:

1. Izbjegavajte cigarete

Izbjegavajte duhan u bilo kojem obliku, a i pasivno pušenje. Ne morate biti znanstvenik svjetskog glasa kako biste znali koliko je duhan štetan.

2. Jedite zdravo

Smanjite unos masnoća i soli te mesa, koje može utjecati na razvoj raka crijeva i agresivniji oblik raka prostate. Odlučite se na voće i povrće te cjelovite žitarice.

Znate li zašto se razvijaju najčešći oblici raka? Onkologinja savjetuje kako ih prevenirati

3. Redovito vježbajte

Fizička aktivnost može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, a kod žena od raka dojke i vjerojatno raka maternice i jajnika. Tjelovježba će vam pomoći i ako ne gubite kilograme.

4. Pazite na tjelesnu težinu

Pretilost povećava šanse za razvoj raka. Kalorije su bitne: ako trebate izgubiti višak kilograma, unosite manje kalorija a ostatak potrošite tjelovježbom.

5. Ograničite unos alkohola

Prevelik unos alkohola može utjecati na razvoj raka usta, jednjaka, jetre i crijeva, a kod žena i raka dojke.

6. Izbjegavajte izlaganje zračenju

Kada je u pitanju zdravlje i zračenje, pristupite pregledima samo kad je potrebno. Provjerite ima li u vašem domu radona, plina koji povećava šanse za razvojem raka pluća. Zaštite se i od sunčevih zraka koje mogu uzrokovati razvoj raka kože.

Onkologinja savjetuje: Kako bi se trebali hraniti oboljeli od raka i 7 namirnica koje moraju izbjegavati

7. Čuvajte se toksina

To se odnosi na azbest, benzen, aromatične pare i poliklorirane bifenile.

8. Čuvajte se infekcija koje doprinose razvoju raka

Tu su uključeni hepatitisi, HIV, i HPV. Mnoge se zarazne bolesti mogu prenijeti putem seksualnog odnosa ili kontaminirane igle.

9. Kvalitetan san neka bude prioritet

Istina je da dokazi o povezanosti sna i razvoja raka nisu jaki, ali nedostatak istog je sigurno povezan s nakupljanjem kilograma, a spomenuli smo da je pretilost rizični faktor za razvoj raka.

10. Ne zaboravite na vitamin D

Mnogi stručnjaci danas savjetuju da je važno ne zaboraviti na unos ovog važnog vitamina, a preporuka je  800 to 1,000 IU u danu, što je vrlo teško postići bez suplemenata. Iako jačina zaštite nije dokazana, vitamin D može utjecati na smanjeni rizik od razvoja raka prostate i crijeva.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!